Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj
| Foto: Unsplash.com

Dragoste de la prima felie, asta îmi vine în minte când mă gândesc la momentul în care am gustat pentru prima oară pizza margherita. Textura sa cremoasă și sosul dulce-acrișor de roșii m-au convins să nu mai renunț niciodată la acest deliciu italian. De aceea, am pregătit pentru tine câteva locuri din Cluj unde poți gusta o felie de pizza cu adevărat savuroasă.

Nu am exagera dacă am spune că pizza este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din întreaga lume. Faima sa a depășit de mult granițele tuturor continentelor și probabil că nu există persoană care să nu fi auzit măcar odată de acest preparat simplu, dar foarte gustos. În pofida așteptărilor noastre, pizza a fost preparată pentru prima dată în Grecia, ci nu în Italia. Grecii coceau un fel de lipii mari și rotunde, pe care le condimentau și adăugau legume.

Legendele spun că pizza a început să fie vândută în Italia în secolul al XVIII-lea, la colț de stradă și în piețe. Prima pizzerie din lume, Antica Pizzeria, a fost deschisă în Napoli în anul1738. Adevărata consacrare a pizzei la nivel internațional a venit după Al Doilea Război Mondial, odată cu reîntoarcerea acasă a soldaților americani, care au adus cu ei povestea extraordinarului preparat italian. Revenind la ale noastre, îți propunem să treci în agendă câteva locuri din Cluj unde îți poți satisface pofta de o felie de pizza.

D'autore pizzeria-trattoria

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

În fruntea topului nostru culinar se află pizza margherita de la D'autore pizzeria-trattoria. Pizza margherita se prepară după o rețetă simplă, de care însă italienii sunt cei mai mândri. Sos de roșii, mozzarella, ulei de măsline și busuioc. Câteva ingrediente banale aranjate pe un blat pufos. Te-ai gândi că nu te poate uimi prea mult, însă bucătarii de la D'autore pizzeria-trattoria au o altă părere. Ingredientele simple, dar proaspete, puse laolaltă sunt un adevărat răsfăț. Nu uit să menționez și crusta arămie. Un bucătar iscusit știe să prepare pizza astfel încât crusta acesteia să nu fie prea tare sau să se înnegrească.

La D'autore pizzeria-trattoria vei găsi o mare varietate de pizza preparată după rețetele tradiționale. Noi însă, ne-am mai îndrăgostit de prosciutto cotto (sos de roșii, mozzarella, prosciutto cotto) și al salame picante (sos de roșii, mozzarella, salam picant, ardei gras). Dacă ți-i dor de o incursiune în bucătăria italiană, atunci D'autore pizzeria-trattoria este alegerea potrivită pentru o cină superbă.

Don Pasquale

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

Continuăm călătoria prin minunile bucătăriei italiene cu pizza preparată din sos de maia de la Don Pasquale. Sos de roșii crescute în solul vulcanic din orășelul San Marzano, mozzarella fior di late alături de alte mezeluri și brânzeturi italienești. Acesta este secretul pizzelor unice de la Don Pasquale. Poți alege o pizza preparată în mod tradițional, cu forma rotundă sau sub formă dreptunghiulară. Ultima variantă va avea marginea umplută cu mozzarella, un deliciu adevărat pentru cei care nu aruncă marginile de pizza.

Deși te poți bucura de o mare varietate de sortimente, recomandările noastre sunt: quattro formaggi (sos de roșii San Marzano, mozzarella ciliegine, gorgonzola, taleggio, grana padano, busuioc proaspăt, ulei de măsline extravirgin) și prosciutto e funghi (mozzarella fior di late, prosciutto cotto, ciuperci, busuioc proaspăt, ulei de măsline). Indiferent de alegere făcută, te asigur că această pizza pur și simplu se topește în gură.

Storia Cucina Centrale

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

Aventura noastră gastronomică ne duce la Storia Cucina Centrale. Pizza de aici se prepară cu ingrediente italiene, iar aluatul este lăsat la maturat între 12 și 36 de ore. Făina se cerne în Napoli, roșiile din sosul de roșii au simțit soarele provinciei Salerno și uleiul de măsline pe cel al zonei Puglia. Mozzarella fior di latte și mozzarella di bufala vine tot din Napoli, Grana Padano din Parma, prosciutto cotto, crudo provine din Parma, Bologna și Modena, iar salamul picant din zona Spinata Romana - Roma.

Recomandarea noastră este să încerci pizza siciliana (sos de roșii, mozzarella fior di latte, capere, anșoa, măsline, ulei de măsline extravirgin, oregano, busuioc) și pizza vegetariana (sos de roșii, mozzarella fior di latte, vinete, ardei, zucchini, măsline, ulei de măsline extravirgin, oregano, busuioc). Nu știm dacă toate aceste lucruri, pe care tocmai le-ai aflat te vor ajuta vreodată, însă o pizza delicioasă îți va potoli întotdeauna foamea. 

Napoli Centrale

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

Pizzeria Spaghetteria Napoli Centrale este pioniera bucătăriei cu specific italienesc din orașul Cluj Napoca, încă din anul 1998. Fiecare produs de aici are savoarea autentică a unei plimbări pe străzile din minunatul oraș Napoli. După ce am zis acest lucru, cu siguranță ați înțeles că gustul delicios al bucatelor de la Pizerria Napoli se datorează autenticității. Bucătarii de aici prepară pizza după rețetele originale din bucătăria italiană.

Vă recomandăm să gustați măcar o felie din specialitatea casei, pizza napoletana (sos de roșii, mozzarella, acciughe, capperi) sau parmigiana (sos de roșii, mozzarella, felii subțiri de parmezan). În zilele mai calde pizza lor poate fi savurată pe o minunată terasă. Veți avea parte de o oază de liniște în centrul Clujului, fiind înconjurați de o grădină plină de verdeață.

Da Pino

Poftă de răsfăț? Îți spunem unde poți mânca cea mai delicioasă pizza din Cluj

Încheiem topul nostru culinar cu restaurantul Da Pino, un atelier magic al produselor artizanale cu specific italian. Bucătarii de aici respectă o lungă tradiție culinară. Așadar, dacă vrei să încerci noi senzații culinare cu accente italienești veritabile, Da Pino este locul potrivit. Acest local este înainte de orice, o poveste. Una născută din pasiunea pentru gastronomie și din dorința de a împărtăși o experiență culinară deosebită cu toți cei entuziasmați să o trăiască, alături de cei care i-au dat viață.

Situat în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca, restaurantul pune la dispoziția celor care îi trec pragul o varietate bogată de produse. Noi îți sugerăm să încerci pinsa romana, aceasta este o alternativă sănătoasă a clasicei pizza. Alcătuită dintr-un mixt de trei feluri de faină, pinsa romana are un conținut scăzut de carbohidrați. Poftă mare!

Comenteaza