Povestea clădirilor-gemene de pe „Strada în oglindă” sau „Strada Diavolului” cum era cunoscută în altă epocă

Povestea clădirilor-gemene de pe „Strada în oglindă” sau „Strada Diavolului” cum era cunoscută în altă epocă

Strada Iuliu Maniu va fi transformată în shared space, prin renunțarea la actualele locuri de parcare în favoarea pistelor de biciclete și spațiului pietonal.

De asemenea, urmează să fie plantați 20 de copaci, în condițiile în care acum nu există niciunul. Proiectul de transformare presupune o investiție de peste 6,4 milioane de lei. Această idee a fost propusă și în cadrul procesului de Bugetare participativă. 

Dar care este povestea clădirilor-gemene, pentru care strada este cunosută și drept "strada în oglindă"? 

Legenda spune că “palatele în oglindă” au fost construite astfel de un nobil pentru ca cele două fiice moştenitoare ale sale să nu se supere. Realitatea însă este alta. 

Casele Rádák aflate lângă palatul Bánffy au fost oferite de către municipalitate Bisericii Romano-Catolice drept despăgubire pentru demolarea clădirilor care se aflau în jurul bisericii Sf. Mihail. Cele două imobile au fost proiectate de arhitectul Alpár Ignác, palatul sudic fiind mai amplu tocmai datorită terenului mai mare avut la dispoziție, scrie clujwebstory.ro.

Considerate cele mai selecte imobile ale orașului, clădirile erau amenajate luxos. Cunoscutul magazin de condimente și coloniale al lui Jenö Haraszti se afla la parterul dinspre piață al imobilului nordic, dar vastele spații comerciale erau ocupate și de o cofetărie, un restaurant, o croitorie specializată în costume și uniforme pentru militari, un mare magazin de pantofi , dar și cunoscută cafenea Kikaker. Etajele erau ocupate de apartamente spațioase și luxoase care însă au fost închiriate de mari case de avocatură. Tocmai datorită acestora, strada era cunoscută drept „Strada Diavolului”. 

 

 

Comenteaza