Foto Povestea lui Moș Crăciun de Cluj. De 8 ani merge în vizită la toți copiii cuminți

Povestea lui Moș Crăciun de Cluj. De 8 ani merge în vizită la toți copiii cuminți

Moș Crăciun și-a pus masca, a descărcat certificatul verde și a pornit grăbit către micuți cu daruri alese. În aceste an este fericit, pentru că are ocazia să petreacă sărbătorile de iarnă alături de copii, după ce i-a văzut anul trecut doar online.

Fie că vorbim despre o surpriză de familie sau pentru angajații unei firme, închirierea unui Moș Crăciun este un serviciu tot mai căutat de români. Am încercat să aflăm cât costă luxul de a avea un Moș Crăciun personal de sărbători, dar și cum l-au găsit spiridușii de la „Academia lui Moș Crăciun” pe Moș. Cu toții am auzit că bătrânul trăiește tocmai în Laponia...

„Ne bucurăm că am reușit să îl aducem în acest an pe Moș Crăciun la copiii din Cluj. Anul trecut a fost posibil să facem acest lucru doar online. Avem și un mare secret de spus, pentru cititorii dumneavoastră, Moșul nostru trăiește chiar aici în Cluj-Napoca. La evenimentele din acest an Moș Crăciun merge doar cu certificatul verde, uneori face și un test rapid antigen, ca să ne asigurăm că am luat toate măsurile necesare pentru prevenirea COVID,” ne spune Bogdan Tudor, organizator de evenimente pentru copii. 

Povestea Moșului de la Cluj

Ioan Boncuț are 77 de ani, iar opt dintre aceștia i-a petrecut înconjurat de copii. Moș Crăciun de Cluj a fost găsit de spiriduși printr-o întâmplare, în urma unei perioade nefericite din viața sa. 

„E o întâmplare oarecum tristă care m-a făcut să ajung Moș Crăciun. După ce a decedat mama mea, ca orice creștin am lăsat barba să crească până la parastas. Unul dintre băieții mei mi-a propus să facă o poză și să o publice online, cu un anunț de închiriere a Moșului. Așa am ajuns să colaborez cu spiridușii mei de la Academie și mă bucur nespus de mult,” spune Ioan Boncuț - Moș Crăciun, pentru ZIUA DE CLUJ. 

Moșul ne-a mai zis că programul său în această perioadă este foarte încărcat. Pregătirile pentru sărbători încep încă de pe 1 decembrie. Părinții conștiincioși și organizatorii evenimentelor de la grădinițe sau școli știu că agenda Moșului este foarte încărcată, de aceea stabilesc data pentru vizita acestuia din timp.  

„Uneori pot lucra și până noaptea târziu, dar munca asta nu mă obosește, ci mă relaxează. Iubesc copilașii și mă bucur când vin să mă îmbrățișeze și să îmi pună întrebări. Unele dintre acestea sunt foarte istețe. Sunt foarte isteți copilașii din ziua de astăzi. Uneori chiar trebuie să stau mai mult să mă gândesc ce trebuie să le răspund,” zice Ioan Boncuț - Moș Crăciun.

Taxele pentru vizita Moșului

Pe unul dintre site-urile de specialitate se menționează că tarifele pentru închirierea lui Moș Crăciun diferă în funcție de aspectul său, ceea ce trebuie să facă, dar și durata de timp pe care o va petrece la eveniment. Spiridușii moșului de la „Academia lui Moș Crăciun” ne-au confirmat aceste informații. 

Spiridușii organizatori pregătesc vizitele Moșului la copiii din Cluj încă din octombrie. În prima perioadă Moșul merge mai mult pe la serbările de la grădinițe și școli. Tarifele diferă și în funcție de intervalul de timp în care sunt solicitate serviciile Moșului. După ce se termină serbările de la instituțiile publice, deobicei pe 23 decembrie, urmează vizitele private. În intimitatea căminului lor, anumite familii îl primesc pe Moș Crăciun cu biscuiți și lăptică, o mică masă sau chiar morcovi pentru renul Rudolf. 

„Tarifele sunt stabilite la început de sezon. Pachetele pentru grădiniță sunt foarte accesibile, datorită perioadei mai puțin încărcate când se planifică serbările. De la o grădiniță unde avem circa 200-300 de copii putem lua doar 600 de lei sau chiar și mai puțin. Ceea ce este minunat pentru că fiecare copil are ocazia să îl vadă pe Moșul. Rostul acestei activități nu este de a face business, e un lucru pe care îl facem din dragoste pentru copii. Într-adevăr, afacerea este despre planificarea evenimentelor pentru copii tot anul, dar în această perioadă toată organizarea nu poate fi comparată cu tarifele propuse.

E multă muncă, răsplata nu e tocmai pentru efortul pe care îl facem. Totuși, toată comunitatea clujeană ne cunoaște. Suntem alături de ei la toate evenimentele importante pe parcursul anului, așadar ne simțim obligați să îl aducem pe Moș Crăciun din Laponia și la sărbătorile de iarnă.  Bugetul pentru vizitele private este mai generos. Pentru o vizită înainte de ajunul Crăciunului, Moșul ia circa 300 de lei. În ajunul Crăciunului prețul ajunge la 450-500 de lei de vizită. Acolo unde sunt mai mulți copii, dacă părinții organizează o petrecere, prețul se personalizează,” povestește Bogdan Tudor, organizator de evenimente pentru copii. 

Moșul ascultă copiii de orice vârstă

Nu avem ocazia să discutăm cu Moș Crăciun în fiecare zi, de aceea l-am întrebat despre momentele minunate de care a mai avut parte de când aduce bucuria la copiii din Cluj. Moșul ne-a spus o poveste inedită, pe care vrem să o transmitem și cititorilor noștri.

„Mergând la o biserică după ce am împărțit cadourile la copilași, după o serbare s-a apropiat de mine o bunicuță și îmi zice: Moș Crăciun eu am 88 de ani și încă nu l-am văzut niciodată pe Moș Crăciun adevărat. Eu am mângâiat-o și i-am zis să îmi mai zică odată câți ani are, că Moșul nu prea aude bine. După ce mi-a mai spus odată îi zic: Draga mea, doar 88 de ani ai? O ești tinerică, moșul are tocmai 99. La care bunicuța îmi zice: 99? Să dea Domnul să ajung și eu la 99.”

Comenteaza