Povestes clopotelor Catedralei Mitropolitane din Cluj. Sunt din Ungaria și cel mai greu cântărește 1926 kg

Povestes clopotelor Catedralei Mitropolitane din Cluj. Sunt din Ungaria și cel mai greu cântărește 1926 kg

Clopotele Bisericii Metropolitane au sosit la Cluj în 16 Aprilie 1927 din Ungaria și sunt patru la număr. 

"Căutând niște date în biblioteca digitală de la BCU, am găsit din greșeală, dar spre mulțumirea mea, un articol foarte interesant despre clopotele de la Catedrala Mitropolitană "Adormirea Maicii Domnului" din Cluj.

Dacă clopotele de la Biserica Sfântul Mihail (5 la număr), sunt personalizate, adică au nume (de la cel mare la cel mic: Sfântul Arhanghel Mihail, Sfânta Fecioară Maria, Sfântul Arhanghel Gabriel, Sfântul Arhanghel Rafael, Sfântul Iacob), cele de la Catedrală nu-s personalizate. Acest fapt m-a cam întristat. Prin faptul că informațiile de la biblioteca digitală BCU, sunt publice, mi-am permis să fac un rezumat despre clopotele Catedralei. Sursa articolului meu este: "Gazeta Ilustrată nr. 10 din octombrie 1933", din biblioteca digitală BCU Cluj.

Rezumatul:

"În ședința din 29 Dec. 1925 Consistoriul decide publicarea concursului pentru procurarea clopotelor catedralei. Dintre ofertele intrate Consistoriul în ședința dela 25 Nov. 1926 acceptă oferta firmei Fii lui Frieric Seltenhofer din Sopron (Ungaria) care a făcut oferta cea mai favorabilă ca care (cred că se dorea cu care, părerea mea) s-a și încheiat contractul la 16 Dec. 1926.

Clopotele au sosit la Cluj în 16 Aprilie 1927 și au fost așezate în curtea catedralei din Piața Cuza Vodă.
Primul și cel mai mare clopot cântărește 1926 kgr. cu tonul "C" pe marginea din jos cu inscripția: "Turnat în timpul domniei Regelui Ferdinand I., înfăptuitorul unirei naționale a tuturor Românilor".

Al doilea cântărește 1126 kgr. (probabil așa era atunci prescurtarea la kilogram, părerea mea) cu tonul "Es" cu inscripția: Turnat în timpul pastoriei primului episop al Vadului, Feleacului și Cujului Nicolae Ivan ctitorul catedralei 1921-1927.

Al treilea cântărește 560 kgr. cu tonul "G" cu inscripția: "Mare ești Doamne și minunate sunt lucrările Tale și nici un Cuvânt nu este de ajuns spre lauda Măriei Tale". (Cuvinte rostite de A.S.Regală Principele Carol moștenitorul tronului pe acest loc, cu ocazia solemnității punerii pietrei fundamentale). (Paranteza anterioară, face parte din articol, nu este a mea. Piatra fundamentală se referă la ctitorirea Catedralei, dar trebuie citit tot articolul din Gazeta Ilustrată.)

Al patrulea cântărește 228 kgr. cu tonul "C" cu inscripția: "Dăruit de Societatea/Ortodox Națională a Femeilor Române Cluj 1927"

Afară de aceste inscripții clopotele mai poartă: "Turnat de fii lui Friederic Seltenhofer Sopron 1927". Tot conform articol, dar am mai scurtat: Clopotul cel mare este amplasat în turnulețul din partea stângă, celelalte trei în turnulețul din partea dreaptă", scrie Béla Vilson pe un grup dedicat vechiului Cluj. 

Comenteaza