Prima fântână muzicală din lume a fost în Transilvania. Autorul, un falsificator de bani, înmormântat la Cluj

Prima fântână muzicală din lume a fost în Transilvania. Autorul, un falsificator de bani, înmormântat la Cluj

La 35 de kilometri de Târgu Mureș se află Castelul Rhédey (la Sângeorgiu de Pădure), locul unde s-a născut Claudia Rhédey, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. 

Castelul a fost restaurat și alături de minunata expoziție despre viața celei mai celebre locatare a acestuia descoperim informații la fel de captivante despre Bodor Péter, meșterul-falsificator care a creat prima fântână arteziană muzicală din lume.

Bodor Péter s-a născut probabil în 1782 sau 1783 la Sângeorgiu de Pădure și a trăit și în localitatea Leț din jud. Covasna. În aceste locuri și-a făcut studiile elementare, iar în privința celorlalte studii mai înalte nu există decât speculații. Deoarece nu s-au găsit informații în cataloagele colegiilor din zonă, s-a sugerat chiar că ar fi făcut studii la Viena. Cu siguranță însă, a fost ucenic de tâmplar, ocazie cu care a ajuns și în străinătate unde a deprins cunoștințe despre fabricarea orgilor.

Cea mai mare realizare a sa a fost fântâna arteziană muzicală construită într-una din lungile sale perioade de detenție (a stat cel puțin 18 ani din viață în închisoare în mai multe locuri pentru falsificarea de bani). Mai multe AICI!

Bodor Péter a murit la Cluj în anul 1849 într-o locuință de pe strada Kogălniceanu (fosta Farkas) și este înmormântat în cimitirul Central (Hajongard/Házsongárd), dar nu i s-a depistat mormântul.

Etichete
Comenteaza