Regina Maria la Cluj, în Piața Unirii, anul 1919

Regina Maria la Cluj, în Piața Unirii, anul 1919

Fotografie de epocă ce o înfățișează pe regina Maria, alături de o manifestație a cavaleriei în timpul turneului regal din Transilvania, în Cluj, în Piața Unirii la 1919. Fotograf: Merl La Voy

La finalul Primului Război Mondial, așa cum este consemnat și în jurnalul reginei Maria, în anul 1919, cei doi noi suverani au pornit într-un turneu regal în provincia nou alipită în urma conflagrației, adică în Transilvania. Scopul turneului a fost de a crea o punte între populație și suverani, dar și de a cunoaște liderii politici locali și regionali pentru o se asigura de un viitor politic închegat al României Mari. Conform surselor epocii, turneul a fost un succes, întrucât cuplul regal a fost primit de un număr foarte mare de oameni, 200.000 de participanţi la Cluj, 140.000 la Alba Iulia, 100.000 la Sibiu, ce i-au întâmpinat cu urale și entuziasm, îmbrăcați în costume populare românești. Asemenea lor, după cum se poate observa în fotografii, regina a purtat costumul popular pe parcursul turneului, un semn al apropierii față de popor.

Fotograful Merl La Voy s-a remarcat în timpul Primului Război Mondial, fiind primul civil care a filmat luptele de pe frontul francez, filmul său Heroic France fiind unul din factorii propagandei ce a contribuit la intrarea SUA în război alături de aliați. Fotograful a ajuns în România în anul 1918 ca membru al Crucii Roșii Americane, însoțindu-i pe suveranii României în turneul lor în Transilvania. Participarea sa este consemnată de regina Maria în jurnalul său, alături de fotografii pe care le păstrează.

sursa: Historic

Comenteaza