Reportajele anului. Cântăreaţa CHEALĂ. Fata care oferă muzică live şi nu cere nimic în schimb

Reportajele anului. Cântăreaţa CHEALĂ. Fata care oferă muzică live şi nu cere nimic în schimb
Am întâlnit-o pe Bulevardul Eroilor şi m-a impresionat cu vocea ei minunată. Apoi, i-am descoperit şi povestea.

În agitația și aglomerația orașului avem nevoie din când în când de un moment de respiro, iar artiștii stradali sunt cei care reușesc să ne ofere acest lucru, lăsându-ne să ne bucurăm în trecere de talentul lor minunat.

Maria Butnărașu este una dintre aceștia din luna mai a anului trecut. Studentă în anul II la Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar și în anul III la Drept, ea reușește totuși să ofere clujenilor momente de relaxare, dar și de reflectare asupra vieții prin mesajele melodiilor pe care aceasta le interpretează.

Cântă la chitară şi fredonează cu multă pasiune versurile unor melodii cunoscute, dar îşi păstrează totuşi acea doză de originalitate de care are nevoie orice artist.

Pentru ea muzica de stradă e o adevărată artă şi spune că nu a realizat asta până când nu a început să o practice. „Este o provocare de fiecare dată; am ales-o pentru că voiam să particip la concursuri televizate şi voiam să ştiu dacă dispun de calităţile necesare", ne-a mărturisit tânăra.

A pornit spre sală, dar a rămas în stradă

Începutul a fost destul de greu. În momentul acela își căuta un loc de muncă şi nu găsea nimic care să coincidă şi orarului de la facultate. Într-o zi și-a luat chitara pentru a repeta, dar în loc să ajungă într-o sală de clasă liniştită, și-a făcut curaj, s-a aşezat pe Bulevardul Eroilor şi a început să cânte diverse piese din caietul ei. Nu putea să vadă modul în care se uitau oamenii la ea, dacă le place sau nu, dar se opreau să asculte şi-i puneau bani în mod simbolic. Aşadar, se poate spune că talentul ei o ajută şi pe plan financiar, ea reuşind să se întreţină din banii primiţi de la trecători.

Cu timpul, totul a devenit mai ușor: „Simt că fac un mare bine atât mie, cât şi lor. Mă întreb mereu dacă le place, ne facem să zâmbim reciproc. Oamenii au început deja să mă cunoască. Când mă aşez pe locul meu, încep să-mi zâmbească, mi-aduc un ceai cald şi-mi urează succes. Muzica e cadoul meu pentru ei... Mă bucur când simt că sunt încântaţi de ceea ce aud", spune Maria.

Formalităţile din spatele spectacolului

Autorizația de care ai nevoie pentru a cânta pe stradă se obține destul de ușor în Cluj-Napoca.
„În trei zile te poţi ocupa de treabă. Completezi un formular despre data evenimentului, scopul şi locaţia, iar dacă se aprobă, eşti liber să te desfăşori", ne-a declarat artista.

Maria încercat să facă acest lucru și în alt oraş, Oradea, iar lucrurile nu au mers chiar atât de bine acolo; orice eveniment iese la licitaţie, iar decizia nu aparţine unei singure persoane. Ai nevoie de o sumedenie de documente. Când a mers să își ridice autorizația, a primit vestea proastă: avizul era pozitiv, dar aprobarea trebuia făcută de către un alt departament, care nu își dădea consimțământul pentru așa ceva, considerând muzica de stradă o formă de cerșetorie mascată.
Chiar și în această situație, Maria nu s-a dat bătută. I-a confruntat politicos, argumentându-le că foarte mulţi artişti de pe marile ecrane au fost descoperiţi pe stradă.

„Din păcate, în ţara noastră autorităţile încă nu înţeleg arta frumoasă, doar negrul cenuşiu. Într-un final am primit autorizaţia pentru 4 zile de vis, iar oamenii au fost încântaţi", spune tânăra.
Nu s-a simțit niciodată marginalizată pentru că a ales muzica de stradă. La început nu a zis nimănui, nici măcar iubitului sau familiei, în scopul că vor afla singuri. Apoi s-a aflat. Colegele de cameră o întrebau unde merge, aşa că le-a mărturisit. Toți au fost foarte încurajatori și au susținut-o.

Strada spre celebritate

„Am ajuns la concluzia că deşi e o nebunie ce fac eu, este nevoie şi de curaj şi încredere în tine. Sunt o mică artistă care dă concert aproape în fiecare seară, însă momentan nu sunt dată în difuzoare", spune cu mult entuziasm Maria.

După ce au început să o audă cântând, unii oameni au venit și cu oferte. Este chemată să cânte în cafenele şi chiar la evenimente, dar cel mai mult iubește strada. S-a gândit să o ia încet, deoarece nu s-ar descurca cu scena şi toate evenimentele din viaţa ei la acelaşi nivel, şcoala fiind cea mai importantă în momentul de faţă.

Totuși, Maria își dorește o carieră muzicală. Crede că are un mesaj de transmis și o voce care să placă publicului.

Deși este greu să te afirmi în zilele noastre, tânăra crede că talentul e suficient și că toate celelalte aspecte sunt doar accesorii.

De asemenea, unul dintre planurile sale de viitor este acela de a participa la un concurs televizat, fiind convinsă de faptul că va reuși să ajungă la o performanță mult mai mare dacă va intra în contact cu persoane care au experiență muzicală.

Maria le-a transmis și un mesaj tinerilor care sunt la fel de talentați ca și ea, dar care poate nu au curajul să își expună talentul în fața oamenilor: „ Haideţi să facem acest oraş mai frumos! Nu toată lumea are timp să aculte muzică bună, iar pentru 5 minute, în trecere, putem face oamenii să zâmbească, să se bucure că mai există artă liberă și că nu totul se plăteşte scump ca să ai o zi frumoasă. Luaţi-vă instrumentele, autorizaţia şi faceţi-vă curaj să cântaţi publicului larg deschis!"

Publicul este încântat

Se pare că ideea muzicii de stradă este foarte apreciată în Cluj-Napoca, după cum ne-au mărturisit câțiva trecători:

Elena, 45 ani: „E minunat să vezi că astfel de tineri vor să își împărtășească talentul cu tine. Ei nu-ți cer nimic în schimb, dar îți oferă clipe frumoase. De aceea, unii dintre noi îi și răsplătim pentru asta. Merită."
Mircea, 31 ani: „Mie mi se pare o idee bună, nu este deloc deranjant să îi asculți în trecere. Dimpotrivă, e chiar foarte plăcut."
Carmen, 24 ani: „De multe ori m-am gândit că acești tineri merită tot respectul nostru. Îmi place să mă așez pe o bancă și să ascult astfel de voci minunate, mă relaxează și mă umplu de energie."

Alexandra Cordoş

 

Comenteaza