Rețetă din Ardeal | Fasole făcăluită, cu paprika. Cum se face pârgălașu'

Rețetă din Ardeal | Fasole făcăluită, cu paprika. Cum se face pârgălașu'
| Foto: yumsome.com

O porție de fasole frecată cu ceapă și boia este o bunătate de mâncare, tocmai bună de pus pe masă mai ales acum, în perioada de post a Crăciunului. Iată o rețetă tradițională, așa cum o știu și bunicile din Ardeal.

Fasolea bătută sau frecată, cu paprika, adică boia, cum se spune în Ardeal, nu este o mâncare greu de făcut, însă cere ceva timp. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru vreo 8 porții de mâncare:

500 g fasole uscată
sare, piper
3-4 căței de usturoi zdrobiți
3 cepe mari
câteva linguri de ulei
3-4 lingurițe de paprika dulce

Întâi se iau boabele de fasole albă uscată, se spală bine și se pun la înmuiat în apă, de cu seară. Boabele absorb apa și se umflă, așa că ai grijă să pui apă destulă. Și dacă vrei să meargă treba mai repede, ai grijă să nu cumperi fasole veche de câțiva ani, că o să ai ce fierbe la ele...

A doua zi arunci apa care a mai rămas pe boabe și le pui la fiert în apă proaspătă. Adaugă și o linguriță de bicarbonat, asta va face fasolea mai digerabilă. Spuma pe care o face la fierbere trebuie îndepărtată. După vreo 10 min de fierbere, aruncă apa și pune alta, cu sare, însă fără bicarbonat. Ai grijă să nu rămână fasolea fără lichid, pentru că vei avea nevoie de zeamă când vei face pasta.
Când boabele sunt moi, se zdrobește fasolea, se subțiază cât e nevoie cu un pic din zeama rămasă de la fiert si se trece pasta printr-o sită fină pentru a scăpa de coji. Acum se mai poate adăuga sare, piper și usturoiul pisat.

Cum se face ceapa cu paprika sau pârgălașu'

Se curăță ceapa și se taie solzișori. Într-o tigaie se încinge uleiul și apoi se pune ceapa la călit, cu pușină sare. La foc mic, să nu se ardă. Când s-a caramelizat, se adaugă boiaua și se ia tigaia de pe foc, să nu apuce să ardă pârgălașu'. Și gata!

Cum se servește

Pui fasolea într-un blid și așezi deasupra ceapa cu paprika. Mai ai nevoie de-o felie de pită bună. Și gata! Poftă bună!

 

 

 

Comenteaza