S-a dus vestea Salinei Turda până în America. Apare în revista Institutului Smithsonian

S-a dus vestea Salinei Turda până în America. Apare în revista Institutului Smithsonian

Salina Turda a fost inclusă în "TOP 5 mine abandonate şi transformate în minuni subterane", listă publicată în revista prestigiosului institut american "Smithsonian".

Articolul spune că mina din judeţul Cluj a avut mai multe întrebuinţări de la inaugurarea ei în secolul 17. A fost mină de sare până în 1932, apoi buncăr în perioada celui de al Doilea Război Mondial, ulterior depozit de brânză şi, în final, parc de distracţii subteran. 

"The Turda Salt Mine has had various lives since it opened in the 17th century. Miners excavated salt until 1932, when nearby competing mines put it out of business. From there, Turda was used as a bomb shelter for local residents during World War II, and in 1945 when the war was ending, cheesemakers took over the space for storage. Then, in 1992, the nearby city decided to turn the mine into a theme park. Now, in addition to a museum about the mine’s history, the underground caverns holds a surreal theme park complete with a Ferris wheel, mini golf course, a lake with paddle boats, a bowling alley, an amphitheater, sports fields and ping pong tables", se arată în ediţia online a publicaţiei citate. 

Smithsonian este un institut de învățământ și cercetare și un complex de muzee, administrate și finanțate de guvernul Statelor Unite și de fonduri caritabile, contribuții benevole și din profiturile obținute din operațiunile sale de retail, concesii și activități de acordare a unor licențe. The Smithsonian este ziarul oficial al instituţiei. 

Număr record de turişti în 2018

Numărul turiştilor care au vizitat Salina Turda în 2018 se aproprie de de populaţia judeţului Cluj, care depăşeşte 730.000 de persoane. Peste o treime sunt străini.  ”Am înregistrat anul trecut un record de turişti care au vizitat Salina Turda, de aproape 690.000, în creştere cu 12% faţă de 2017, din care 35% au provenit din străinătate, din ţări precum Ungaria, Polonia, Israel, Germania. Ca planuri pentru acest an, ne propunem să înaintăm cu finanţarea pentru dezvoltarea turistică prin includerea în circuit a minei Iosif, cunoscută sub numele de Sala Ecourilor. Proiectul necesită o finanţare de 20 de milioane de euro, studiul de fezabilitate este finalizat şi trebuie să identificăm axele de finanţare împreună cu Primăria Turda. Deschiderea minei Iosif înseamnă dublarea circuitului vizitabil din Salina Turda”, a spus directorul Salinei Turda, Simona Baciu.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în anul 1992. În perioada 2008-2010, salina a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape şase milioane de euro din fonduri europene şi a fost inaugurată în ianuarie 2010 în prezenţa fostului premier Emil Boc şi a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Pe lângă vizitarea celor trei mine ale Salinei Turda - Rudolf, Terezia şi Ghizela - turiştii pot juca mini-golf, bowling, tenis de masă, pot urca în roata panoramică sau se pot da cu bărcile pe lacul din interior.

Comenteaza