Școlit la Budapesta, Munchen şi Viena, el este cel care a proiectat cele mai importante clădiri din Cluj

Fostul arhitect șef al Clujului, Pákey Lajos, s-a născut în Cluj la 1 martie 1853. După ce a studiat arhitectura la Budapesta, Munchen şi Viena s-a întors în orașul natal, în anul 1880.

Și-a început studiile în Liceul Unitarian din Cluj, continuându-le din 1867 la Budapesta și München. A practicat arhitectura în Viena, participând la proiectarea și finalizarea clădirii Parlamentului. În anul 1880 a fost invitat ca arhitect principal în orașul său natal, unde a lucrat până la moarte. Mai târziu a fost și directorul Școlii Regale pentru Industria Metalului și Lemnului, respectiv a Muzeului de Industrie. 

Printre clădirile pe care le-a proiectat se numără: Colegiul Unitarian (fostul Liceu Teoretic Brassai Sámuel“ (azi Liceul Unitarian „János Zsigmond”), Muzeul Industriei / ,,Ferenc József” Iparmúzeum (azi Universitatea Tehnică), Academia de Comerț, Hotelul New York (Continental), Pavilionul de Patinaj (azi Chios), Chioșcul / Sétatéri Kioszk (azi Casino Centru de Cultură Urbană), Fântâna Arteziană și Pavilionul Fanfarei din Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu" (Sétatér), Abatorul orașului, precum și numeroase clădiri de locuințe, restaurarea Casei Matia Corvin (Mátyás Király szülőháza), placa memorială pentru Casa Matia Corvin (1889), soclul pentru statuia lui Matia Corvin / Mátyás Király (1902) - pentru care a fost distins cu Ordinul Franz Joseph în grad de cavaler, și al Reginei Elisabeta (1901), gardul de fier al Bisericii Romano-Catolice ,,Sfântul Mihail (Szent Mihály Templom), monumente funerare din Cimitirul Central, cel al artistei Kéler Ilona (1883), al lui Móses Berde (1901) și Sámuel Brassai (1910), placa memorială realizată la aniversarea a 100 de ani de teatru maghiar la Cluj, porțile și podețele de pe Canalul Morii (str. George Barițiu / Malom utca), vila Pákey în care a locuit, pe str. Republicii nr. 37 / Majális utca (azi Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie-UBB), etc…

Către sfârșitul vieții sale, a început să adune în desene monumentele arhitecturii clujene, dar nu a mai reușit să termine acest proiect. A decedat la 22 martie 1921, la vârsta de 68 de ani, fiind înmormântat la Cimitirul Central (Házsongárdi Temető). O stradă din cartierul Bună Ziua îi poartă numele.

În județul Cluj, a mai proiectat spitalele publice din Huedin și Mociu și a restaurat Biserica Unitariană din Plăiești (Kövend). 

Comenteaza