Se apropie de Pământ o cometă vizibilă o dată la 50.000 de ani. Când va putea fi observată cu ochiul liber

Se apropie de Pământ o cometă vizibilă o dată la 50.000 de ani. Când va putea fi observată cu ochiul liber

Cometa nou descoperită ar putea fi vizibilă cu ochiul liber atunci când va trece pe lângă Pământ şi Soare, pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani.

Cometa se numeşte C/2022 E3 (ZTF), după numele Zwicky Transient Facility, care a observat-o pentru prima dată trecând pe lângă Jupiter în luna martie a anului trecut.

După ce a călătorit prin zonele îngheţate ale sistemului nostru solar, cometa se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie şi va trece cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie.

Va fi uşor de observat cu binoclul şi probabil chiar şi cu ochiul liber, cu condiţia ca cerul să nu fie prea luminat de luminile oraşului sau de Lună.

Cometa "va fi cea mai strălucitoare atunci când va fi cel mai aproape de Pământ", a declarat pentru AFP Thomas Prince, profesor de fizică la California Institute of Technology, care lucrează la Zwicky Transient Facility, potrivit Mediafax.

Compusă din gheaţă şi praf şi emiţând o aură verzuie, cometa are un diametru de aproximativ un kilometru, a declarat Nicolas Biver, astrofizician la Observatorul din Paris.

Acest lucru o face semnificativ mai mică decât NEOWISE, ultima cometă vizibilă cu ochiul liber, care a trecut pe lângă Pământ în martie 2020, şi Hale-Bopp, care a trecut pe lângă Terra în 1997, cu un diametru de aproximativ 60 de kilometri.

Dar cea mai nouă vizită va veni mai aproape de Pământ, ceea ce "ar putea compensa faptul că nu este foarte mare", a declarat Biver.

În timp ce cometa va fi cea mai strălucitoare când va trece pe lângă Pământ la începutul lunii februarie, o lună plină ar putea face dificilă observarea ei.

Pentru emisfera nordică, Biver a sugerat ultima săptămână din ianuarie, când cometa trece între constelaţiile Ursa Minor şi Ursa Major.

Ultima dată când cometa a trecut pe lângă Pământ a fost în timpul Paleoliticului Superior, când oamenii de Neanderthal încă mai cutreierau Pământul.

Prince a declarat că următoarea vizită a cometei în interiorul Sistemului Solar este aşteptată peste încă 50.000 de ani.

Dar Biver a spus că există posibilitatea ca după această vizită cometa să fie "expulzată definitiv din Sistemul Solar".

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza