Se schimbă jocul: doi informaticieni vor să ajute persoanele cu deficienţe de auz să simtă muzica

Se schimbă jocul: doi informaticieni vor să ajute persoanele cu deficienţe de auz să simtă muzica
Într-un întreg ocean de IT-işti, din care marea majoritate visează să creeze următorul Facebook sau Google, doi clujeni au pus la cale cu totul altceva.

Deşi sunt percepuţi ca fiind oameni raţionali, calculaţi şi analitici, informaticienii sunt de multe ori creativi, cu o percepţie aparte asupra mediului înconjurător. De aceste calităţi au dat dovadă şi Bogdan şi prietenului lui, Marian Goia, care şi-au pus în plan să creeze un dispozitiv cu totul inedit, prin care să „transcrie" ritmurile muzicii, astfel încât persoanele cu deficienţe de auz să poată simţi lăuntric melodiile.

Ideea le-a venit nu din dorinţa de a da lovitura pe piaţa aplicaţiilor şi inovaţiilor IT, ci din cea de avea un impact în comunitatea în care trăiesc, de a schimba viaţa unor oameni care au avut de suferit din cauza deficienţei cu care s-au născut.

Proiectul se află abia la început, însă cei doi sunt încrezători că până în vară vor reuşi să îi dea o formă concretă dispozitivului. Mai precis, în primă fază, ei lucrează la o brăţară care să le atenţioneze pe aceste persoane în legătură cu eventualele pericole din viaţa de zi cu zi.

"Am creat un prototip, iar acum lucrăm la perfecţionarea lui. Sperăm ca, la mijlocul anului, să avem o brăţară purtabilă care, prin intermediul unor vibraţii, să atenţioneze posesorii cu privire la eventualele riscuri la care se expun pe stradă sau în trafic", au declarat cei doi.

Planurile lor nu se opresc aici. Odată ce vor finaliza acest prim pas, ei vor căuta o modalitate prin care să poată interpreta muzica, astfel încât persoanele cu probleme de auz să poată simţi ritmul.

"Îţi imaginezi cum ar fi să simţi muzica, după ce o viaţă întreagă doar ţi-ai imaginat cum ar fi să faci asta?", au adăugat ei. Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii companiei la care sunt angajaţi tinerii au refuzat să dea detalii, menţionând că aceştia sunt cufundaţi în muncă.

"Bogdan şi Marian sunt în faza de perfecţionare a dispozitivului şi preferă să comunice detaliile după ce proiectul va fi finalizat. Băieţii nu au vrut să comunice încă nimic oficial, pentru că mai au mult de lucru şi vor să se concentreze pe asta acum", au precizat ei.

Comenteaza