Secretele Clujului de altădată. Ce ascund oare casele vechi din oraș?

Secretele Clujului de altădată. Ce ascund oare casele vechi din oraș?

Cum timpul se scurge ireversibil, legendele Clujului de altădată rămân ascunse în trecutul acestui oraș. Mai avem însă firimiturile unor vremuri demult apuse, casele vechi, care ascund poveștile foștilor locuitori ai Clujului.

 

Casa Monetăriei

Secretele Clujului de altădată. Ce ascund oare casele vechi din oraș?

Casa Monetăriei, situată pe strada Emil Zola 4, a început să funcționeze din anul 1527. Aceasta a fost mutată de la Sibiu la Cluj de către Szapolyai János, voievod al Transilvaniei între 1526 și 1540. Clădirea rezemată de pereții cetății a fost ridicată în 1608. În acel an s-a trecut la lărgirea străzii și Monetăria veche a fost demolată, iar pe cea construită în loc a fost amplasată o placă comemorativă cu inscripția: „Domus cementariaet auricusoria”, adică Atelier de schimb și aurar 1608.

O lungă perioadă de timp, Casa Monetăriei a aparținut familiei clujene Filstich. Familia Filstich făcea parte din breasla aurarilor, primul proprietar al casei fiind Petru Filstich. Acest nobil a obținut de la generalul Giorgio Basta dreptul de a preschimba aurul.

Casa Heltai

Secretele Clujului de altădată. Ce ascund oare casele vechi din oraș?

Casa Heltai, cunoscută și sub numele Casa Bocksai, se află pe strada Matei Corvin nr. 4. Locuința a aparținut tipografului maghiar Gaspar Heltai. Clădirea a fost ridicată în secolul al XV-lea de către familia Eppel, ulterior ea devenind proprietate a familiei Heltai. În 1550 aici a fost amenajată cea dintâi tipografie din Cluj.

Aici s-a născut, în 1557, și Ștefan (István) Bocskai, unul dintre cei mai mari principi ai Transilvaniei, de altfel singurul principe născut la Cluj. În perioada 1870 - 1890, Casa Heltai a servit drept sediu pentru poșta orașului. Recent, clădirea a fost transformată în sediul central al Universității maghiare Sapientia.

Convictus Nobilium

Secretele Clujului de altădată. Ce ascund oare casele vechi din oraș?

Convictus Nobilium este o clădire istorică situată pe strada Universității nr. 7, vizavi de sediul central al Universității Babeș-Bolyai. Alternativa denumirii sale istorice este Casa Piariștilor. Aceasta a fost cândva internatul Colegiului Iezuit, apoi, din anul 1773, al Colegiului Piarist din Cluj.

Construită în stil baroc, clădirea este grupată în jurul unei curți dreptunghiulare. De asemenea,  fațada sa are un portal cu fronton despicat, flancat de 2 pilaștri cu capiteluri ionice, așezați pe volute, în fața cărora, pe baze foarte înalte, se ridică două coloane. Edificiul formează un ansamblu cu Biserica Piariștilor din Cluj și Monumentul Fecioarei Maria.

„Pereții întregului edificiu sunt masivi, susținând atât la parter, cât și la etaje, în foișoare și în încăperi, bolți cilindrice cu penetrații adânci. La mijlocul secolului XVIII clădirea a fost extinsă cu un foișor și un refectoriu. Cea mai frumoasă încăpere este „refectoriul” – sala de mese – datorită boltei cilindrice turtite prevăzută cu decorații relativ sobre. Acesta este locul în care cei cazați la acest internat se întâlneau zilnic, la ceasurile mesei. În sală existau doar mese, fără scaune, studenții fiind nevoiți să ia masa în picioare. Cazarea la acest convict al nobililor nu era deloc ieftină, motiv pentru care foarte mulți luptau pentru a obține burse,” menționa autorul și arheologul clujean Dorin Alicu.

loading...
Comenteaza