Video Specialist clujean, sfaturi pentru amenajarea grădinii sau a curții. Care este trendul european și ce este la modă

Directorul general al companiei Eco Garden Construct, Mircea Crăciun, susține că, tendința ultimilor ani, la nivel european, este de a avea niște curți minimaliste, atât ca design, cât și ca întreținere.

Cel mai mare garden center din România se află la Cluj, pe Calea Turzii, și se întinde pe o suprafață de 2,5 ha. La Garden Center Cluj sunt disponibile plante în ghiveci, care pot fi plantate pe tot parcursul anului, mai puțin în perioadele de îngheț. 

Mircea Crăciun, directorul general al companiei Eco Garden Construct, a oferit în emisiunea ZIUA LIVE câteva sfaturi despre cum se amenajează o curte sau o grădină. „Când dorim să amenajăm o grădină, o curte, trebuie să stabilim bine și să avem clar, în viziunea beneficiarului, ce destinație îi dăm acelei curți, pentru ce o folosim. Depinde și de dimensiunea suprafeței pe care o avem, dar și cum este ea din punct de vedere natural. Trebuie văzut dacă suntem la baza unui deal, dacă avem taluzuri, ce tip de relief avem acolo.

După ce ne-am consultat cu oameni de specialitate, care pot să ne spună ce putem face pe suprafața respectivă, intervine analiza cost-beneficiu. Un alt aspect important este irigarea automată, udarea plantelor și a gazonului, sistemele de iluminat, sistemele de drenaj”, a spus, la ZIUA LIVE, Mircea Crăciun.

Acesta a mai adăugat că, în general, pentru grădinile care se încadrează la aproximativ 100 de mp, se recomandă folosirea unui loc pavat, de parcare, dacă nu există un garaj. „De asemenea, recomandăm să fie pavat perimetral în jurul construcției un trotuar de acces, plus plantații perimetrale de plante înalte, imediat pe lângă gard, care să ne creeze intimitate. 

În apropierea acestui etaj superior de vegetație, se folosesc niște etaje intermediare cu forme arbustive de aproximativ 60-120 de cm, iar apoi urmează plantele acoperitoare de sol, care vin în față și coboară ca niște trepte. Ne orientăm să avem plante care să decoreze uniform pe tot parcursul anului, să avem o cromatică așa cum ne place.

Tendința ultimilor ani, la nivel european, este de a avea niște curți minimaliste, nu doar atât ca desgin, cât și ca întreținere. Trebuie să ținem cont întotdeauna când amenajăm o grădină, o curte, de timpul pe care-l avem să-l dedicăm mentenanței sau de bugetul pe care îl vom aloca”, a explicat Crăciun.

Referitor la arborii care se potrivesc pe zona Clujului și cei care sunt acum în trend, directorul Eco Garden a precizat că, de obicei, coniferele se caută foarte multe, care se plantează perimetral pentru că oferă o protecție și o intimitate pe toată zona anului. De asemenea, se mai folosesc mult carpenul, platanul, mesteacănul, arțarul cu frunză roșie-vișinie ș.a.

Comenteaza