Specialiștii recomandă statelor să înceapă o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Specialiștii recomandă statelor să înceapă o campanie de vaccinare împotriva gripei aviare

Experţii recomandă începerea unei campanii de vaccinare, la nivel mondial, împotriva gripei aviare, pentru a se evita o pandemie.

Guvernele ar trebui să ia în considerare vaccinarea păsărilor împotriva gripei aviare pentru a evita ca virusul, care a ucis deja sute de milioane de păsări şi a infectat mamifere în întreaga lume, să provoace o pandemie, a declarat Monique Eloit, şefa Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), conform Mediafax.

Gravitatea actualei epidemii de gripă aviară şi pagubele economice pe care le-a provocat au determinat guvernele să ia în calcul vaccinarea păsărilor de curte. Cu toate acestea, unele ţări, precum SUA, sunt reticente, în principal din cauza restricţiilor comerciale pe care le-ar implica acest lucru.

„Având în vedere că aproape toate ţările care fac comerţ internaţional au fost infectate, poate că este timpul să discutăm despre vaccinare, pe lângă sacrificarea sistematică care rămâne principalul instrument de control al bolii", a declarat directorul general al WOAH, într-un interviu acordat Reuters.

Un sondaj al WOAH a arătat că doar 25% dintre statele membre ar accepta importuri de produse provenite de la păsări de curte vaccinate împotriva gripei.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit anul trecut să pună în aplicare o strategie de vaccinare împotriva gripei aviare.

„Dacă un bloc precum UE, care este un mare exportator, începe să se îndrepte în această direcţie, asta va avea un impact important", a mai spus Eloit.

Şefa Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor a mai arătat că vaccinarea ar trebui să se concentreze asupra păsărilor de curte crescute în aer liber, în principal raţe. Vaccinarea puilor de carne, care reprezintă aproximativ 60% din producţia globală de păsări de curte, este mai puţin importantă, a precizat Monique Eloit.

Comenteaza