„Statuia Ciumei” din Cluj. Unde poți vedea cel dintâi monument public al oraşului

„Statuia Ciumei” din Cluj. Unde poți vedea cel dintâi monument public al oraşului
| Foto: tripbooking.ro

Statuia Sfintei Fecioare Maria din Cluj, numită și „Statuia Ciumei”, este un monument edificat la Cluj în semn de mulțumire divinității pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Acesta reprezintă și cel dintâi monument public al orașului. 

Coloanele ciumei

În majoritatea orașelor importante din Europa regăsim statui ce reprezintă sfinți care au protejat respectivele comunități de ciumă, boala care a omorât mai mulți oameni decât războaiele. Coloanele ciumei (în germană Pestsäulen) sunt monumente caracteristice stilului baroc din spațiul sud-german.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, sub influenţa unor monumente vieneze, în provinciile imperiului, de la Tirol, Boemia, Moravia, Austria, până în Silesia, Galiţia sau Ungaria, s-a răspândit acest tip de monument, având de cele mai multe ori un caracter antipestilenţial. Un astfel de monument este și statuia Sf. Maria Protectoarea, care astăzi se află în spatele bisericii romano-catolice Sf. Petru de pe Bulevardul 21 Decembrie.

Statuia Sfintei Maria Protectoarea

Statuia Sfintei Maria Protectoarea din Cluj a fost realizată la inițiativa contelui Anton Kornis. Comisarul provincial al Transilvaniei a dispus construirea monumentului în anul 1744, ca semn de recunoștință după eradicarea ultimului val de epidemie de ciumă dintre anii 1738-1740. Contractul încheiat cu Anton Schuchbauer, cel mai renumit sculptor transilvănean al acelor vremuri, prevedea, într-o fază iniţială, şi o serie de alte statui. Acestea nu au fost executate pentru varianta finală a monumentului. O posibilă cauză ar fi fost impedimentele financiare.

Inițial, monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, întrucât conducerea comunistă a universităţii clujebe nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sf. Petru şi Pavel din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia. Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan.

Elementul central al monumentului este obeliscul cu secţiunea de triunghi, cu colţurile retezate. Suprafaţa obeliscului este modelată prin prezenţa unor nori decoraţi cu capi de putti, iar capitelul acestuia susţine cel mai valoros element sculptural al ansamblului, statuia Mariei Immaculata, aşezată pe globul pământesc, strivind răul întruchipat prin şarpe. Un putto este o figură dintr-o operă de artă, care constă într-un bebeluș băiat, dolofan, de obicei gol și înaripat. Această figură a fost limitată inițial la pasiuni profane în simbolism.

Obeliscul monumentului se sprijină pe un postament hexagonal bipartit, a cărei parte inferioară este sprijinită pe colţuri de ample volute decorate cu frunze de acant, iar laturile sunt prevăzute cu gradene. Partea superioară a postamentului are un aspect mai decorativ, subliniat prin prezenţa la colţuri a unor mici postamente ornate cu aceleaşi motive de volute şi frunze de acant, şi prin cea a cartuşelor barochizante pe laturile sale, potrivit Enciclopedia Virtuală.

Comenteaza