SUA va plasa marijuana pe aceeași nivel de risc cu steroizii sau paracetamolul

SUA va plasa marijuana pe aceeași nivel de risc cu steroizii sau paracetamolul

Guvernul Statelor Unite a decis joi ca marijuana să fie clasificată ca un drog mai puţin periculos.

Noua clasificare a riscului pentru marihuana înseamnă că va fi puţin probabil ca persoanele care consumă sau care deţin această substanţă să ajungă în viitor la închisoare, informează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

"Prea multe vieţi au fost distruse din cauza abordării noastre eşuate faţă de marijuana", a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua de socializare X. "Aşadar, astăzi, Departamentul de Justiţie face următorul pas pentru a reclasifica marijuana din lista I în lista a III-a a drogurilor din legislaţia federală", a adăugat el.

În Statele Unite, drogurile sunt clasificate în cinci categorii diferite. Până în prezent, marijuana (canabis) a fost inclusă în prima şi, prin urmare, cea mai strictă categorie, care include droguri precum heroina, LSD şi ecstasy, ce induc o dependenţă foarte mare.

Guvernul american a solicitat ca marijuana să fie inclusă în viitor în cea de-a treia categorie, care vizează substanţe ce prezintă un risc de dependenţă moderată sau slabă. Astfel, marijuana va fi asimilată steroizilor sau paracetamolului. Presa din Statele Unite a catalogat această reclasificare drept o măsură istorică.

Reclasificarea recunoaşte utilizarea medicală a canabisului, dar nu este planificată o legalizare completă la nivel naţional pentru consumul privat.

Propunerea va fi înaintată Agenţiei americane de combatere a drogurilor (DEA) în vederea luării unei decizii.

Deşi marijuana este deja legală în scopuri recreative şi medicale în peste 20 de state americane şi doar în scopuri medicale în peste o duzină de alte state, legislaţia federală se află încă în urmă din acest punct de vedere.

Măsura luată de administraţia Biden are consecinţe profunde pentru cercetare şi impozitare, contribuind în acelaşi timp la continuarea procesului de dezincriminare a canabisului.

Reclasificarea nu înseamnă însă legalizare, dar ar reduce probabil numărul de arestări federale.

Comenteaza