Tabără Greenpeace pentru protejarea pădurilor virgine din România

Tabără Greenpeace pentru protejarea pădurilor virgine din România
Una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România va fi inventariată de voluntari Greenpeace pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția.

Conform unui comunicat  al Greenpeace, 90 de voluntari ai asociaţiei din România şi din alte 10 țări (Austria, Germania, Olanda, Ungaria, Croația, Finlanda, Belgia, Slovacia, Slovenia și Elveția) au început să inventarieze una dintre puținele păduri virgine și cvasivirgine rămase în România pentru a sublinia nevoia protejării prin lege a acestor păduri unice, amenințate cu dispariția.

Tabăra are loc pe malul lacului Vidraru, în bazinul râului Argeș, care până de curând era una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine.

Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei Greenpeace de protejare a pădurilor declară: „Aceste păduri sunt un patrimoniu natural inestimabil. Ele sunt parte din identitatea noastră și a întregii Europe și trebuie să fie protejate în beneficiul nostru și al nenumăratelor generații care ne vor urma."

Reprezentanţii Greenpeace atrag atenţia asupra faptului că, în ciuda valorii lor, pădurile virgine și cvasivirgine ale României sunt distruse și degradate într-un ritm alarmant. Acest lucru este favorizat de legislația incompletă și de o slabă aplicare a legilor existente.

S-au tolerat tăieri ilegale şi s-a practicat un management distructiv, drept consecință, România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile sale virgine și cvasivirgine, potrivit estimărilor Greenpeace.

Pe 11 iulie, Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a trasat cadrul legislativ pentru protejarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine din țară.

„Pentru ca acest întreg patrimoniu natural inestimabil să fie salvat, cerem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine și cvasivirgine și să inițieze de urgență un proiect național de inventariere a tuturor celor rămase pentru includerea lor în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine recent constituit. Pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO trebuie să fie introduse de urgență și cu prioritate Catalog," adaugă Valentin Sălăgeanu.

Greenpeace împreună cu voluntarii săi face primul pas în popularea Catalogului prin inventarierea pădurii Cumpăna și depunerea documentației pentru înscrierea și protejarea ei.

 

Comenteaza