Teatrul Național Cluj, „palatul” de 1 milion de coroane. În scenă există o scândură din vechiul teatru de pe Ulița Lupilor

Teatrul Național Cluj, „palatul” de 1 milion de coroane. În scenă există o scândură din vechiul teatru de pe Ulița Lupilor

În 1903, Guvernul de la Budapesta și-a dat acordul pentru construirea teatrului, dar nu a oferit sprijin financiar acestui proiect.

Jenő Janovics, directorul Teatrului Național Maghiar s-a implicat mult în realizarea și înzestrarea edificiului. Firma vieneză Fellner & Helmer a fost aleasă fără concurs pentru a elabora și proiectul teatrului din Cluj. Inaugurarea a avut loc în data de 8 septembrie 1906. În scena noului teatru a fost încorporată la cererea directorului Janovics și o scândură din scena vechiului teatru de pe Ulița Lupilor pentru a asigura simbolic continuitatea tradiției teatrale clujene. Conform clujwebstory.ro, „Palatul”, așa cum era alintat noul teatru a costat în final 1.010.000 de coroane.

Atribuit în 1919 Teatrului Național Român, aici a fost înființată în 1920 cea dintâi operă din România, al cărei prim spectacol a fost „Aida” de Giuseppe Verdi. Echipa teatrului Maghiar s-a mutat atunci în teatrul de vară din apropierea Parcului Central.

Comenteaza