Tibi Uşeriu, singurul român care participă la cel mai greu maraton din lume

Tibi Uşeriu, singurul român care participă la cel mai greu maraton din lume
Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu i-a startul celui mai greu maraton din lume –“6633 Arctic Ultra”, competiţie a cărui câştigător a fost în 2016. Săptămâna trecută a vorbit la Cluj despre drumul său în viaţă: de la infractor la campion.

Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni - 120 de mile, 120 + de mile şi 350 de mile (566 de kilometri) şi s-au încris la start 23 de concurenţi din 12 ţări.

"Concursul se află la a noua ediţie şi anul acesta va fi ultimul în care sportivii au şansa de a concura efectiv pe drumul de gheaţă (Ice Road) de la Inuvik la Tuktoyaktuk. Acesta este ultimul tronson, de 120 mile din cursa de 350 mile. Din 2018, traseul se va schimba deoarece drumul pe gheaţă la Tuktoyaktuk nu va mai exista", au anunţat organizatorii maratonului.

Anul trecut, din România au participat trei sportivi la maraton, bistriţeanul Tiberiu Uşeriu reuşind să ajungă primul la linia de sosire după ce a parcurs cei 566 de kilometri ai cursei în 173 de ore şi 40 de minute. Anul acesta Tiberiu Uşeriu s-a întors în Canada să îşi apere titlul.

"Vreau să îmi apăr titlul pe care l-am câştigat anul trecut. Voi fi singurul român care participă la această cursă şi printre puţinii care se reîntorc la maraton. Ştiu ce mă aşteaptă, ştiu ce am greşit la cursa de anul trecut, aşa că mi-am luat toate măsurile necesare. Voi încerca să comunic mai mult în timpul cursei pentru ca cei care mă urmăresc să ştie în permanenţă cum decurge maratonul", a declarat Tiberiu Uşeriu înainte de a pleca spre Cercul Polar.

După ce a câştigat cel mai greu maraton din lume, Tiberiu Uşeriu a fost felicitat de preşedintele Klaus Iohannis, iar autorităţile din Bistriţa-Năsăud i-au decernat premiul de excelenţă al judeţului.

Într-o carte lansată luna trecută, intitulată "27 de Paşi", Tibieriu Uşeriu, singurul român care a reuşit să câştige acest maraton, face dezvăluiri incredibile despre drumul său în viaţă - de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este acum.

Povesteşte despre o copilărie în care a fost abuzat, despre viaţa sa de infractor specializat în jafuri armate, despre închisoarea de maximă siguranţă din Germania în care a stat nouă ani.

"Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Ce nu ştie însă e povestea vieţii mele paralele. Am fost pe rând slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzer într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra Gran Canaria şi autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu şi din a treia. Vânat prin Interpol, am devenit client al unei puşcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câştigat 6633 Atlantic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea aşa cum nu o ştie nimeni şi n-a auzit-o nimeni niciodată. La fel şi cei care, fără a mă fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română", scrie Tiberiu Uşeriu în autobiografía sa.

În carte Tiberiu Uşeriu recunoaşte că pentru el "iadul alb" are o altă însemnătate - nu zăpada şi frigul pătrunzător, ci celula în care şi-a petrecut tinereţea. O celulă mică, albă şi cu pereţi groşi, unde a visat pentru prima dată că aleargă.

"Mi se pare că alerg până la extenuare în trup pustiu alb şi îngheţat. Visez că târăsc un picior după mine apoi două, că mă dor şoldurile... Mă trezesc de durere. După ani şi ani derulând înapoi filmul, atunci visam ceea ce avea să se petreacă. Aşa arătau visurile mele profetice, având o explicaţie proiectată undeva în viitor", recunoaşte sportivul în cartea sa.

Maratonul "6633 Ultra" presupune alergarea pe gheaţă pe o lungime de 566 de kilometri. Maratonul va începe vineri, 10 martie, ora locală 9.00 (ora 11.00 ora României) de la Eagle Plain şi se va încheia pe 18 martie ora locală 9.00 (ora 11.00 ora României), la Tuktoyaktuk.

Prima ediţie a maratonului a avut loc în anul 2007 şi de atunci şi până acum doar 26 oameni au reuşit să o ducă la bun sfârşit, recordul fiind stabilit de o femeie , Mimi Anderson, care a parcurs cei 566 de km în 143 de ore şi 25 de minute.

Comenteaza