Trăiesc în sărăcie, într-un subsol, în centrul Clujului. Cum îi putem ajuta

Trăiesc în sărăcie, într-un subsol, în centrul Clujului. Cum îi putem ajuta
Şase copii trăiesc alături de părinţi şi bunici, în condiţii grele, în subsolul unei clădiri dezafectate din centrul oraşului. Din cauza datoriilor acumulate la întreţinere, familia este în prag de a fi evacuată din locuinţă. O tânără a prins drag de copii, se joacă cu ei şi îi ajută la teme, iar acum încearcă să strângă mâncare, rechizite şi bani din donaţii.

"Maria, Alesia, Daniela, Daniel, Andreea şi Ioana sunt doar câţiva dintre copiii care locuiesc într-o clădire dezafectată peste drum de Paşapoarte, zona Piaţa Cipariu. Locuiesc în subsolul clădirii copii, părinţi şi bunici în nişte condiţii greu de imaginat pentru zona bună din centrul oraşului", povesteşte Ramona Axinte.

Copiii au vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, iar unii au nevoi speciale. Când are timp, Ramona îi ia la ea acasă şi le oferă câteva ore de normalitate, de copilărie.

"Copiii sunt frumoşi, veseli, activi, încă cu speranţă. E trist că uneori nu au nici ce să mănânce. Alteori ziua e frumoasă, vin şi ne jucăm şi scriem şi colorăm şi povestim ce o sa facem când vom fi mari", spune Ramona.

Părinţii micuţilor lucrează cu ziua. Mai primesc ajutoare de la Caritas sau mâncare de la cantină.

"Tatăl caută constant de muncă, bate covoare la oamenii din zonă, ajuta la orice e nevoie, dar de multe ori oamenii sunt neseriosi şi el aşteaptă. Primesc uneori ajutoare de la Caritas, mâncare de la cantină. Dar ultima data, de la mancarea de la cantină, copiii au facut toxiinfecţie alimentară. Medicamente - bani", mai spune tânăra.

Familia a acumulat datorii de 100 lei la o farmacie din Piaţa Cipariu. Au datorii de 1.500 lei la utilităţi şi riscă să fie evacuaţi din subsolul în care locuiesc. Ramona Axinte crede că mai există clujeni cu suflet şi o speranţă pentru aceşti copii: "Cred că orice copil are dreptul la o viaţă sănătoasă, egalitate de şanse, educaţie şi iubire".

Clujenii care doresc să doneze alimente, hăinuţe, jucării, rechizite, medicamente sau bani pot lua legătura cu Ramona Axinte la adresa de e-mail: ramona.axinte1987@gmail.com sau la numărul de telefon: 0743779974. "Donaţiile o să ajungă în primă fază la mine ca să nu bulversăm familia cu un dute-vino. În momentul în care se va strânge un pachet consistent, îl voi duce familiei".

UPDATE: Donaţii se pot face şi vineri 11 aprilie de la 17:30 - 20:00 sau sâmbătă de la ora 10:00 la Casa de Cultura Permanentă de pe str. Caisului nr. 22. Astfel, primele pachete vor ajunge la familia din Cipariu în cursul zilei de sâmbătă.

Comenteaza