Transformarea Clujului în doar 18 ani: primul bloc turn, cinema Republica, „Orășelul Studențesc” sau transportul cu troleibuze

Transformarea Clujului în doar 18 ani: primul bloc turn, cinema Republica, „Orășelul Studențesc” sau transportul cu troleibuze

Între 30 decembrie 1947 și 21 august 1965, statul român a purtat numele de Republica Populară Română. Anii comunismului incipient au fost marcați de numeroase schimbări sociale și culturale, iar orașele au început să se transforme.

Primul bloc turn construit în Cluj a fost cel din Piața Mihai Viteazul. O lucrare amplă a fost și construirea Cinematografului „Republica” și a ansamblului de blocuri alăturat. 

Conform clujwebstory.ro, extinderea orașului s-a făcut spre partea de nord-vest, iar blocurile cu câte zece etaje din cartierul Grigorescu au ajuns să adăpostească forța de muncă proaspăt angajată în marile fabrici și uzine ale Clujului. Campusul universitar Hașdeu, numit atunci „Orășelul Studențesc” a fost ridicat pentru a oferi locuri de cazare și cantină studenților al căror număr a crescut simțitor. Palatul Culturii a primit ca sediu clădirea Curții de Apel. În anul 1950 a fost înființat Teatrul de Păpuși, iar în 1960 a fost construită Casa de Cultură a Studenților.

În anul 1959 a fost introdus transportul public electric cu troleibuze.

Comenteaza