Un an de la moartea lui Victor Socaciu

Un an de la moartea lui Victor Socaciu
Victor Socaciu, Adrian Păunescu și Octavian Paler | Foto: Facebook / Andrei Păunescu

Dată de 27 decembrie rămâne una tristă pentru iubitorii muzicii folk. În urmă cu un an, chiar de Sfântul Ștefan, s-a stins din viață Victor Socaciu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai generației folk din anii 70-80, care s-a lansat sub tutela Cenaclului Flacăra, condus de Adrian Păunescu.

Chiar dacă 1990 ambii artiști au provocat o serie de polemici, în special legate de implicarea lor politică, atât Victor Socaciu, cât și Adrina Pănescu au merite incontestabile în dezvoltarea scenei folk.

După Revoluţie, artistul braşovean a continuat să lanseze cântece şi discuri de succes, iar în paralel a fondat şi organizat cel mai important festival al genului - „Om bun”, potrivit știrile TVR. Intrat în politică, a fost la originea multor legiferări în domeniul culturii (a propus, în 2010, instituirea datei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale).

Într-un documentar in memoriam, prezentat de postul național de televiziune, Andrei Păunescu a relatat un episod mai puțin cunoscut din cariera artistului.

"Pentru Victor Socaciu, poetul Adrian Păunescu a cerut singura audienţă la Elena Ceauşescu din viaţa lui. Povestea a avut loc în anii 80. Victor Socaciu terminase facultatea şi fusese repartizat într-o fabrică din Calafat, unde era mai mult în şomaj tehnic. Audienţa la Elena Ceauşescu a fost ca să poată să-l aducă la Bucureşti şi nu oriunde, ci redactor la Televiziunea Română. Mai târziu, cei doi s-au certat şi nu au mai vorbit timp de 16 ani", şi-a amintit fiul poetului, Andrei.

Victor Socaciu s-a stins din viață pe 27 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani, în ciuda eforturilor depuse de medici pentru a-i salva viaţa. Artistul se afla în spital de o lună de zile. Anunțul a fost făcut de fiica artistului, pe o rețea de socializare.

"O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!", a scris Ana Maria Socaciu pe Facebook, potrivit realitatea.net.

Etichete
Comenteaza