Un ,,Bună ziua!”, un ,, Mulţumesc!” un ,,La revedere!”, n-au omorât pe nimeni

Un ,,Bună ziua!”, un ,, Mulţumesc!” un ,,La revedere!”, n-au omorât pe nimeni

O româncă stabilită în Italia a transmis, prin intermediul unei postări pe Facebook un mesaj pentru românii din Diaspora care se întorc în ţară.

Iuniana Daniela Popescu a scris pe Facebook:

„Dragul meu român!
Lumea-i mare si plina de tine asa cum iti este orgoliul si mandria atunci cand vine vorba de tara ta. Poate ti-ai lasat-o de curand sau poate de-o viata. Poate ai uitat-o sau poate nu. Poate inca o mai iubesti sau o respecti doar ca ti-a fost leagan. Oricare ti-ar fi sentimentele cand o privesti, eu, romanca din diaspora ca si tine, te rog un singur lucru: daca te-ai hotarat sa-ti petreci vacanta in sanul ei, arata-i ce-ai invatat departe de ea, iar cand ii vei pasi pragul, fii exemplu pentru cei care au ales sa ramana.

Asigura-te ca primul pas catre ,,ea” il faci tu. Incepi cu lucrurile simple. Esentiale. La revederea primul cunoscut fa un efort si incearca sa-l saluti in limba lui care, printre altele, este si-a ta. Un ,,Buna ziua!” in loc de ,,Ciao!” ar fi bine venit. V-ar face revederea mai frumoasa. Fa-ti curaj si pastreaza-ti aceeasi atitudine si cand vine vorba de un simplu dialog. Nu trebuie sa demonstrezi nimanui ca ai invatat alta limba. Te vor crede toti, stai linistit. Altfel, cum te-ai fi descurcat prin tari straine?

Probabil vei simti nevoia sa te falesti. Daca iti doresti lucrul asta, ,,da-te mare” cu mintea si creierul. Atrage-i de partea ta cu puterea exemplului care pe tine te-a ajutat sa te schimbi si sa vezi lucrurile altfel, in speranta ca, din tara in care ai ales sa traiesti ai luat doar ce-a fost mai bun. Te-a ajutat sa devii alt om. Ar fi mai bine daca in urma ta ai reusi sa lasi idei sau schimbari, NU ,,firme” sau ,,cai putere”. Pe etichete si fum nu s-a (re)construit niciodata nimic.

Daca pasesti pe usa unui restaurant ai sa gasesti oameni care muncesc la fel ca tine: pentru o paine. Trateaza-i cu respect. Banuiesc ca acelasi lucru il vrei si tu, la randu-ti…sau nu? Nu te limita la superioritate si prepotenta doar pentru ca traiesti ,,afara”. Nimeni nu e obligat sa-ti suporte aerul meschin. Pentru ei esti un client la fel ca toti ceilalti, nu un privilegiat. Si daca tot esti intr-un local, spaga traditionala nu mai este obligatorie. Daca totusi insisti s-o lasi, fa-o in cinstea serviciilor care te-au multumit si care ti-au intrecut asteptarile pe care nu le aveai, nu din dorinta de a-ti demonstra puterea umilintei si nici din frica ca a doua oara iti vor scuipa in ciorba.

In cazul in care te-ai hotarat sa iesi cu familia la ,,traditionalul” gratar, asigura-te ca printre casoletele cu mici si berea la rece ti-ai pus si-un sac. Menajer. Ar fi minunat ca in urma voastra locul sa ramana la fel cum l-ati gasit. Natura cu siguranta v-ar fi recunoscatoare.

Vei trece si prin ,,aventura” actelor (majoritatea o facem).

Te vei lovi de ,,incompetenta” asa cum probabil te vei lovi de infinitele cozi din fata ghiseelor. Nu esti singurul, crede-ma. Insa, cu plecaciune te-as ruga sa iei in calcul ca, cei ramasi, se confrunta cu astfel de nemultumiri zi de zi. Tu, in schimb, in astfel de momente, incearca sa fii optimist si bucura-te ca in tara in care locuiesti ,,tratamentul” ti-e mult mai bun. Probabil, intr-o buna zi, ne va veni si noua randul la civilizatie. Intre timp, evita certurile si galceava. Sunt doar o pierdere de timp. Daca alegi s-o faci si doresti cu orice pret sa te ,,auzi”, fa-o cu educatie si bun simt. Nu cu urlete si nici ca ,,pierzi avionul”.

…SI NU UITA, dragul meu român: Un ,,Buna ziua!”, un ,, Multumesc!” un ,,La revedere!”, n-au omorat pe nimeni. Cu siguranta nici pe tine!
,,Acasa” si respectul pentru ea, inseamna si asta”.

Comenteaza