Foto Vă mai amintiți de Orășelul Copiilor din Parcul Feroviarilor? Unde a dispărut celebrul trenuleț

Vă mai amintiți de Orășelul Copiilor din Parcul Feroviarilor? Unde a dispărut celebrul trenuleț
| Foto: Facebook: Despre Cluj

În urmă cu 30 de ani, iarnă de iarnă Parcul Feroviarilor se umplea de bucurie. Părinții își aduceau micuții în Orășelul Copiilor, unde se plimbau cu trenulețul sau mergeau la patinoar. Din acele clipe fericite, astăzi au rămas doar ruinele unui trecut uitat.

Până în anul 1990, Parcul Feroviarilor îmbrăca straiele festive în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe atunci, acest loc era cunoscut drept „Orășelul Copiilor”, un loc de poveste în care cei mici realizau spectacole de teatru, în timp ce un trenuleț colorat cutreiera marginile parcului. Acum parcul s-a transformat într-un loc al tristeții, un loc unde te poate cuprinde nostalgia unor vremuri apuse.

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

Parcul Feroviarilor a devenit o scenă pentru disputele dintre administratori și ecologiști. Promisiuni au fost multe, însă niciuna nu a fost îndeplinită. Clujenii speră să vadă într-un final parcul revitalizat, după ce autoritățile locale au semnat contractul pentru modernizarea acestuia. Până atunci, însă, le rămâne doar să accepte situația actuală.

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

Parcul Feroviarilor și jocul intereselor

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

Prima atestare documentară a Parcului Feroviarilor datează din secolul XIX, în acest loc era amplasat târgul de vite al orașului. Ulterior, în anul 1960, parcul a fost transformat într-un loc de distracții pentru copii. Acesta a fost deținut de Primărie până în 1989, iar ultrerior a trecut la Compania Națională de Căi Ferate. În urma unui contract semnat în 2006, parcul a ajuns în "curtea" clubului de fotbal CFR Cluj. 

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi în parc 1,5 milioane de euro, va face terenuri cu gazon sintetic și va amenaja un spațiu de joacă pentru cei mici, unde accesul publicului va fi liber. Planul era să fie realizat un singur teren de fotbal care să fie folosit de echipa CFR Cluj, iar în orele libere, să fie închiriat de clujeni. Niciuna dintre aceste promisiuni nu s-a realizat, ba chiar Arpad Paszkany a fost acuzat de tăierea arborilor bătrâni ai parcului. După mai multe dispute, finanțatorul CFR Cluj a renunțat la investiție.

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

Un alt viitor pentru „Orășelul Copiilor”

În anul 2015, autoritățile locale au solicitat de la Ministerul Transporturilor transferul gratuit al dreptului de proprietate privind terenul aferent Parcului Feroviarilor. Până atunci, administrația avea „mâinile legate”.

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

„Nu putem face nimic deocamdată, aşteptăm hotărârea de guvern. După ce vom obţine parcul, acesta va deveni obiectul unui concurs de soluţii. Eu mi-aş dori acolo un trenuleţ, cum era pe vremuri. Îmi amintesc trenuleţul din Orăşelul Copiilor dinainte de 1990 şi îmi plăcea foarte mult", explica la acea vreme primarul Emil Boc.

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor

În octombrie 2015, Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv. "Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că în urma consultării forului superior, respectiv a Companiei de Căi Ferate Române CFR SA Bucureşti, aceasta şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului în suprafaţă de 53.457 mp, aferent ParculuI Feroviarilor, în favoarea municipiului Cluj-Napoca, comunicându-ne în acest sens că acesta face obiectul unei hotărâri emise de Guvernul României", se arăta în răspunsul trimis.

Cum va arăta noul Parc al Feroviarilor

Parcul Feroviarilor din vechiul Cluj. Unde a dispărut trenuțul din Orășelul Copiilor?

Primăria a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Parcului Feroviarilor în data de 20 septembrie 2021, cu societatea Nord Conforest, la valoarea de peste 43 de milioane lei. Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj-Napoca prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările de modernizare includ, pe lângă grădina de 5,3 hectare, și reabilitarea arterelor de circulație, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului și construirea a două pasarele pietonale peste Someș. Finanțarea lucrărilor se va face, inițial, din bugetul local, după care se va încerca atragerea de fonduri europene sau guvernamentale.

Asocierea Nord Conforest (lider) – Eco Garden Construct va moderniza Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca pentru peste 36,9 milioane lei, fără TVA. Contractul a fost semnat în 15 decembrie, iar durata lucrărilor este de 20 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere. 

„Momentan, finanțarea o avem din bugetul local, cel puțin în prima parte, iar după deschiderea liniilor de finanțare europeană, vom încerca să asigurăm finanțare complementară”, a scris primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Așadar, clujenii trebuie să mai aștepte momentul când micuții lor vor putea călători din nou prin „Orășelul Copiilor”. Până atunci, copiiilor le rămâne doar speranța, iar părinților, amintirea vechiului Cluj.

Comenteaza