Vineri 13. Mituri, legende şi superstiţii

Vineri 13. Mituri, legende şi superstiţii

Superstiţia că ziua de VINERI 13 ar fi o zi cu ghinion datează încă din epoca medievală şi este una dintre cele mai răspândite.

Superstiţia din jurul zilei de vineri, 13 este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: prima, cea de numărul 13, care este numită şi triskaidekaphobia şi teama inexplicabilă de zilele de vineri. 

Din câte se pare, această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri. Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13, în anul 1307.

TEAMA de numărul 13. Ca rezultat al existentei acestei fobii, la unele cladiri înalte etajul 13 nu există, fiind denumit 14, de asemenea numarul 13 la case este adeseori evitat.

În creştinism, frica de ziua de vineri şi de numărul 13 vin din superstiţii care nu pot fi verificate integral. Iuda Iscariotul a fost al treisprezecelea apostol şi al treisprezecelea sosit la Cina cea de Taină. De atunci, se crede că aduce ghinion să existe 13 persoane la masă.

TEAMA de ziua de VINERI. Se consideră că într-o zi de VINERI a fost crucificat Iisus şi tot în zile de VINERI a primit Adam mărul de la Eva şi au murit cei doi. Tot într-o zi de vineri a fost ucis Abel.

Musulmanii consideră şi ei ziua de vineri cu ghinion, fiind ziua în care Allah l-a creat pe Adam.

În SUA, superstiţia lui VINERI 13 este puternică şi frecvent întâlnită. Se estimează că peste 15 milioane de americani sunt afectaţi, refuzând să încheie afaceri, să călătorească sau chiar să iasă din casă într-o zi de vineri 13. 

Egiptenii şi chinezii ies din categoria triskaidekafobilor: ei consideră numarul 13 norocos.

TRAGEDII care au avut loc într-o zi de VINERI 13

  • Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
  • Vineri, 13 mai 1964 a avut loc una din cele mai cunoscute crime din istoria SUA – Kitty Genovese a fost violată şi ucisă în plină stradă sub ochii a 12 oameni care nu au ajutat-o. Lipsa de reacţie a oamenilor a fost numită “sindromul Genovese” sau "efectul de spectator"
  • Vineri, 13 octombire 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi două luni mai târziu, după ce au fost nevoiţi să se hrănească in cadavrele călătorilor morţi.
  • Vineri, 13 septembrie 1996 a murit rapperul Tupac Shakur.
  • Vineri, 13 ianuarie 2012 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia, incident în care au murit 32 de persoane.
  • Vineri 13 aprilie 2012 în Italia a avut loc un cutremur, iar în SUA, o tornadă a lovit statul Oklahoma.

Nu există nicio motivaţie ştiinţifică potrivit căreia ziua de VINERI 13 ar putea să fie mai ghinionistă decât altele. Potrivit statisticilor, cea mai proastă zi pentru conducătorii auto predispuşi la accidente este data de întâi a fiecărei luni şi nu contează în ce zi a săptămânii cade.

Printre celebrităţile născute într-o zi de VINERI 13 se numără Fidel Castro sau fostul prim-ministru al Marii Britanii, Margaret Thatcher.

Sir Winston Churchill nu călătorea niciodată în zilele de VINERI 13, decât dacă era ceva extrem de important. La fel făceau şi Napoleon, Mark Twain, Franklin D. Roosevelt sau Herbert Hoover.

Vinerea era ziua din săptămână în care erau executaţi prizonierii în Roma Antică şi, mai târziu, ziua când erau spânzuraţi cei condamnaţi în Marea Britanie.

În Evul Mediu, vinerea era cunoscută ca "sărbătoarea vrăjitoarelor", despre care se spunea că sunt organizate în adunări de câte 13.
Mii de călugări-soldaţi ai Cavalerilor Templieri au fost omorâţi la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, într-o zi de VINERI 13, în 1307.

Misiunea de pe Lună Apollo 13 a fost lansată la ora 13.13 şi a fost abandonată pe 13 aprilie 1970.

Un asteroid aflat la depărtare de Terra ar putea lovi planeta vineri, 13 aprilie 2029, iar la viteza de 28 km/h ar putea avea forţa a 65.000 de bombe atomice.

În religia vechilor nordici, o legendă povesteşte despre un faimos banchet în Walhala, raiul războinicilor, la care au fost invitaţi 12 zei. Loki, zeul întunericului, nu a fost chemat la această petrecere, motiv pentru care acesta l-a atacat pe Balder (echivalentul lui Zeus în tradiţia nordicilor) şi l-a omorît. Ca urmare, întreaga Walhala a fost distrusă. Din acel moment s-a considerat ca fiind ghinion să inviţi 13 oameni la o petrecere.

În tradiţia musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă - se spune că toţi vor muri în următorul an. În plus, dacă numele tău are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

Datele Institutului pentru studiul fobiilor Un studiu arată că statul american pierde aproximativ 900 de milioane de dolari în zilele de vineri, 13. Asta deoarece circa 20 de milioane de locuitori din State se tem de această zi şi aleg să nu facă afaceri, să nu călătorească cu avionul şi renunţă în general la activităţi pe care le-ar face într-o zi obişnuită.

La 13 aprilie 2029, într-o zi de vineri, asteroidul 99942 Apophis va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă mai mică decât cea la care se află sateliţii de comunicaţii. La un eventual impact cu Pământul, asteroidul, cu un diametru de aproximativ 270 de metri, ar elibera o energie de 880 de megatone echivalent TNT. 

Ulterior, astronomii au calmat populaţia, arătând că nu există risc de impact, cu Pământul ori Luna, în 2029. Totuşi, spun ei, evenimentul din 2029 ar putea modifica traiectoria asteroidului, din cauza influenţei gravitaţiei terestre. 

Aceasta ar putea provoca un impact în 2036, când Apophis se apropie din nou de Terra. Însă, riscul ca Apophis să fie deviat astfel încât să ajungă în contact cu Terra în 2036 este de 1 la 250.000. 

 

sursa: realitatea.net

Comenteaza