Video Zonele de bocănit ale cerbilor atrag și alți “vizitatori”. Imagini spectaculoase din Parcul Natural Apuseni cu lupi în căutare de hrană

Zonele de bocănit ale cerbilor atrag și alți “vizitatori”. Imagini spectaculoase din Parcul Natural Apuseni cu lupi în căutare de hrană
| Foto: Facebook / Parcul Natural Apuseni

Zonele unde cerbii se luptă pentru supremație, atrag și alte animale care sunt în căutare de hrană. Mai mulți lupi au fost surprinși în Parcul Natural Apuseni.

O cameră de monitorizare a faunei instalată de cei de la Romsilva într-o pădure din Parcul Natural Apuseni a surprins, la sfârșitul lunii septembrie, un moment inedit și anume o luptă dintre doi cerbi.

Ulterior, în același loc, camera de monitorizare a surprins mai mulți lupi. 

"Zonele de boncănit la cerb atrag și alți vizitatori, în imagini se pot observa patru lupi în căutare de hrană", spun reprezentanții Parcului Natural Apuseni. 

Lupul este un carnivor cu o ierarhie riguroasă în cadrul haitei și foarte teritorial. Este un animal de talie mijlocie, cu lungimea de circa 130 cm și cu o greutate de până la 70 kg. Mușchii cefei sunt foarte dezvoltați, ceea ce-l ajută să care prada, dar este doar o credință populară că n-ar putea să-şi întoarcă capul. Blana este de culoare roșcat-cenușie în timpul verii și cenușie deschis iarna, mai apropiată de albul zăpezii pentru a se putea face nevăzut de pradă. Mirosul, auzul și văzul sunt foarte dezvoltate.

Ierarhia haitei de lupi face ca perechea ce participă la reproducere să inhibe instinctul de împerechere al celorlalți membri ai grupului. Lupul are o singură parteneră toată viața și masculul se ocupă de procurarea hranei. O femelă fată în jur de 7 pui, dar uneori ajunge şi la 13. Bârlogul este amenajat în galerii cu mai multe ieșiri, în vizuini de vulpe, marmotă sau bursuc, sub rădăcini de copaci bătrâni. Se hrăneşte cu cerbi, căprioare, mistreți și animale domestice, dar şi cu prăzi mărunte: șoareci, broaște, șopârle, insecte. Strategia de vânătoare este învăluirea pe flancuri și hăituirea prăzii până la epuizare. Speranța de viață este de 15 ani, conform romanianeimblanzita.ro.

Bocănitul cerbilor: lupta pentru supremație

Perioada de împerechere a cerbilor, numită boncănitul cerbilor, are loc în fiecare toamnă, începând cu a doua parte a lunii septembrie, până în prima jumătate a lunii octombrie, în funcție de climă și altitudine.

În timpul boncănitului, cerbii se luptă pentru supremația asupra cârdurilor de ciute, folosindu-și coarnele dezvoltate din primăvară până în toamnă, spun reprezentanții parcului. Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.

Parcul Natural Apuseni se întinde pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, pe o suprafață de peste 76.000 de hectare.

Comenteaza