Foto Clujul are o mănăstire franciscană după modelul Sanctuarului Alverna din Toscana. Azi este în paragină

Alverna este numele unei zone din partea de sud-est a Clujului, înspre Gheorgheni, dar puțină lume știe că este strâns legat de Sfântul Francisc.

 În 1929, catolicii au cumpărat un teren pe care era o livadă, la marginea oraşului Cluj, pe dealul Becaş. Aici a fost construit o mănăstire franciscană intre anii 1929 și 1931 de arhitectul Moll Elemér unul dintre arhitecţii renumiți al oraşului "Comoara", după modelul Sanctuarului Alverna din Toscana. Era chiar un convent, adică aici se afla, în perioda interbelică, consiliul ordinului călugăresc al franciscanilor din România. Lipită de mănăstire era și o biserica. Aici a mai funcţionat în interiorul mănăstirii şi o tipografie cu editură care purta nume: tipografia şi editura Bonaventura.

Alverna, cu biserica, mănăstirea şi livada ei, a fost adoptată de rapid clujeni care şi-au făcut din ea loc de pelerinaj în anii interbelici, dar şi în cei ai războiului mondial. După aproape 20 de ani, franciscanii aveau să fie interzişi şi alungaţi de comunişti în 1948, iar proprietăţile lor au fost confiscate.

Mai tarziu, anii 1950, clădirile franciscanilor au fost renovate şi spaţiul a schimbat destinaţia. Apoi a devenit Sanatoriul TBC pentru bolnavii din judeţ, o parte din chilii fiind transforamte în saloane. După anii 90, clădirea şi-a schimbat proprietarii, astăzi aici este Casa Agronomului dar intr-o stare avansată de degtradare. Procesul de revendicare a franciscanilor este în curs și la ora actuală. (sursă: Elena Gădălean / in Februarie 2015,)( foto Torok Andrei Robert, și Dan Bodea)

Etichete
Comenteaza