Marile proiecte ale Clujului în 2023. Ce urmează pentru Centura Metropolitană, legătura la Autostradă și pasajul de la Tăietura Turcului

Marile proiecte ale Clujului în 2023. Ce urmează pentru Centura Metropolitană, legătura la Autostradă și pasajul de la Tăietura Turcului

Anul 2023 este esențial pentru realizarea unora dintre cele mai așteptate proiecte ce vizează municipiul Cluj-Napoca. Aici vorbim de Centura Metropolitană, legătura Clujului la autostradă și pasajul de pe Tăietura Turcului.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că în luna ianuarie ar putea fi lansată licitația pentru primul lot al Centurii Metropolitane.

„La sfârșitul anului, s-a semnat acordul de parteneriat ca să implementăm Centura Metropolitană, am semnat contractul de finanțare pentru metrou. Ca să ajungem la semnarea unui acord am muncit patru ani. Am pornit de la zero. Ca să faci o centură de 100 de kilometri, cu drumuri de legătură, noduri și 35 de kilometri de piste de biciclete, din Gilău până în Apahida, traversând Făgetul, un asemenea proiect nu este așa, de pe o zi pe alta, el trebuie planificat până în fel mai mic detalii: tuneluri, pasaje, cum se corelează intrările, ieșirile, cele 20 de noduri de legătură cu orașul, adică e o lucrare de mare anvergură.

Centura metropolitană merge mai departe și este un câștig major al nostru și obiectivul este acesta ca, în luna ianuarie, să scoatem deja un prim tronson la licitație, acesta care va lega Spitalul Regional de Urgență cu intrarea în Cluj, lărgirea de pe DN1 și pasajul suprateran deasupra la DN1 care să meargă până spre capătul Mănășturului, conectarea prin spatele Polusului cu a doua intrare la Spitalul Regional de Urgență. Deci, primul tronson îl trimitem cât mai repede la licitație”, a declarat edilul Clujului, la un post local de radio.

Ce se întâmplă cu legătura Clujului la Autostrada Transilvania

„De asemenea, în luna ianuarie vom demara procedura de licitație pentru ce înseamnă legarea Clujului la Autostrada Transilvania, în colaborare cu Ministerul Transporturilor. S-au adoptat ultimele documentații la sfârșit de an, va fi delegarea către Cluj pentru a putea face această delegare. Este acea conectare a Clujului care vine de la Turda, ieși la Tureni și intri pe partea care ține de la Vâlcele la Apahida. Nu mai vii până în Gilău ca să ajungi după în Cluj, sau nu mai treci prin Baciu și prin Cluj ca să ajungi la Bistrița sau Baia Mare”, a mai spus Boc.

Începe proiectarea pasajului de la Tăietura Turcului

Edilul Emil Boc a precizat că, în ultima zi din 2022, pe 31 decembrie, s-a semnat contractul pentru pasajul de la Tăietura Turcului.

„În partea a doua a anului acesta ar trebui să înceapă lucrările, întrucât proiectarea durează circa șase luni, după care, în funcție de condițiile meteo, ar trebui să înceapă lucrările la acest tronson, Cluj-Poieni. Fiind proiect din PNRR, acest trebuie să fie terminat în integralitate până în 2026. Aici ne așteptăm ca lucrările să evolueze foarte rapid, mai ales că avem deja contractul de execuție semnat”, a explicat primarul Clujului.

Comenteaza