Masterplan unitar pentru Arealul Natural Hoia – Baciu: 100.000 de lei pentru inițierea proiectului

Proiectul privind realizarea Master Planului vizând Arealul Natural Hoia – Baciu a fost depus de către consilierii județeni USR Cluj și cei din filialele Cluj-Napoca, Baciu și Florești, după lungi consultări cu societatea civilă. 

„Este un proiect de anvergură, care prevede parteneriatul între cele trei UAT-uri și, având în vedere că vorbim de o suprafață de peste 1.600 de hectare, Hoia – Baciu are potențialul de a deveni cel mai mare areal natural din țară. Nu e un proiect care a pornit de la zero. Există o susținere locală intensă pentru acest proiect: comunitatea științifică și clujenii au militat pentru el. Este un proiect pentru care și noi am militat, depunând un amendament la bugetul local. Ce lipsește în acest moment este voința politică astfel încât Arealul Natural Hoia – Baciu să devină realitate. Depunem acest proiect și vă așteptăm alături de noi, pentru ca inițiativa să devină o realitate pentru clujeni”, a transmis Alexandra Oană, consilier local USR Cluj.

Administrația Cluj-Napoca a rezervat deja un buget de 100.000 de lei pentru a iniția acest proiect în anul 2022, iar primarul Emil Boc a dat asigurări că susține acest proiect, în urma negocierilor cu USR din prima parte a anului.

„Proiectul acesta este doar un prim pas pentru salvarea acestei zone și pentru conservarea ei. Trebuie să avem în vedere că Uniunea Europeană a pus deoparte 1.000 de miliarde de euro pentru tranziția verde. Acești bani nu pot fi accesați decât dacă noi, România, facem niște pași pentru conservarea și păstrarea bogățiilor naturale. Tot ce se va întâmpla de acum încolo în finanțarea europeană va fi legat de această componentă verde. Autoritățile române au o problemă în a accesa fonduri europene pentru că nu s-au adaptat până acum la noua realitate. Și nu e vorba de lucruri abstracte. Vedem niște schimbări climatice în timpul vieții noastre și cine știe ce va fi în anii viitori? De aceea, Uniunea Europeană a pus la bătaie această sumă enormă, este mai mare decât <Planul Marshall> (prin care s-a reconstruit vestul Europei după Al Doilea Război Mondial – n.r.). Acești bani nu pot fi accesați de comunități locale, de un oraș atât de mare ca și Clujul, dacă nu se fac pași precum i-au făcut colegii mei cu acest Master Plan. Sunt niște pași administrativi, dar necesari. Trebuie să înțelegem că protejăm natura, după care primim acest ajutor de finanțare din partea UE”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Proiectul susține realizarea unui Master Plan unitar pentru întreaga zonă mărginită de Pădurea Bogoșir, Pădurea Saloș, Pădurea Chișegeu, Pădurea Hoia, Pădurea de Stejar Pufos de la Hoia, Rezervația Naturală Cheile Baciului, Platoul Sift și toate zonele intermediare necesare pentru protecția biodiversității dintre acestea este esențială pentru dezvoltarea unitară a zonei metropolitane între Baciu, Florești și Cluj-Napoca pe termen lung și foarte lung.

Arealul Hoia-Baciu beneficiază de un amestec unic la nivel regional care trebuie dezvoltat astfel încât să crească calitatea vieții în întreaga zonă metropolitană, printr-un proiect care poate favoriza dezvoltarea sustenabilă și care poate contribui la prestigiul internațional al comunităților. Nu e vorba doar de o pădure, ci un întreg ecosistem care poate deveni unul de referință la nivel european dacă se va bucura de protecția necesară pentru a accesa fondurile europene.

Obiective care trebuie puse în valoare printr-un master plan unitar pentru Arealul Hoia-Baciu:

Pădurea Hoia,
Pășunea cu peri seculari,
Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”,
Parcul Tematic Agrozootehnic USAMV,
Rezervația Naturală Cheile Baciului RONPA0358,
Pădurea de stejar pufos de la Hoia ROSCI0146,
Pădurea cu aluni de la Hoia,
Pajiștea Hoia Est,
Poiana cu peri pădureți de la Hoia,
Poiana rotundă de la Hoia,
Trecătoarea Saloș,
Arie arheologică epoca musteriană de la Tăietura Turcului,
Arie arheologică de la Pădurea Hoia,
Monument funerar perioada romană,
Așezare neolitică de la Gura Baciului,
Arie arheologică Dealul Chișegeu sud,
Arie arheologică Cigadâmb „Dealul de sus”

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza