Medicii vor echipament de protecție. Explicaţiile unui director de spital din Cluj

Medicii vor echipament de protecție. Explicaţiile unui director de spital din Cluj

Cadre medicale din Spitalul Clininc Județean de Urgență Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare spital din țară, susţin că se simt descurajaţi să poarte echipament de protecție. Asta în timp ce mai mulți angajați și-ar fi luat echipamente din banii lor.

Mai multe cadre medicale de la spitalul din Cluj și-au căutat și achiziționat echipament de protecție, din banii lor. Asta deoarece consideră că nu au primit protecție corespunzătoare din partea instituției, după cum au acuzat ei. În plus, angajații instituției o acuză pe Adela Golea, directorul medical al spitalului, că i-ar fi jignit, numindu-i „isterici și paranoici”, scrie Libertatea.

Directoarea spune că oamenii sunt speriați, dar nu în toate cazurile temerile lor sunt și justificate. "Există protecție pentru oameni, ne-am adaptat. Nu e de șapte stele, e de trei stele, dar trebuie să fie funcțional. Da, există o spaimă generală. Acum toți vor să fie cosmonauți, indiferent dacă au sau nu expunere. Cred că trebuie să ne protejăm fiecare pe nivelul nostru de expunere și să avem grijă de resurse. Producția este aproape zero peste tot", declară Adela Golea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Cluj.

Cât despre presupusele jigniri aduse personalului medical care poartă echipament, Adela Golea spune că a învățat personalul din subordine să se protejeze și altfel și că a încercat să încropească măsuri de protecție, chiar în lipsa celor necesare.

“V-am zis, nu avem Chicago Hope. Mi-am apărat mereu colegii când am fost șef, știu în ce condiții lucrează și nu sunt împotriva lor, dar trebuie să ne adaptăm la ce avem. Nu mi se pare fair să zici că nu ai nimic. Sunt și alte metode prin care pot reduce riscul de a mă contamina, încerc să mă protejez cu altceva. Nu ai salopetă – iei cagulă impermeabilă, halat impermeabil. Mi-am luat o colegă și le-am zis: OK, astea sunt materialele, să vedem cum le putem combina, să le combinăm astfel încât să oferim protecție. Protecție 100% nu s-a putut nicăieri. Dar, până la urmă, meseria asta ne-am asumat-o cu un risc”, a explicat aceasta.

Spitalul Județean Cluj este una dintre cele mai vechi unități sanitare din țară și al doilea ca mărime din România.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj, Petre Șușca, recunoaşte că, într-adevăr, unitatea sanitară duce lipsă de stocuri de echipament de protecție. "Am vorbit cu o firmă din China, aștept oferta lor de preț, volumele și greutatea, să vedem câte încap. Nu se găsesc echipamente pe piață la noi, cererea este foarte mare și oferta… este cea care e. Mai avem comenzi făcute, dar mare parte dintre ele încă nu au sosit", a transmis acesta. 

Comenteaza