Metode simple prin care poți evita disconfortul creat de caniculă

Metode simple prin care poți evita disconfortul creat de caniculă

Europa este cuprinsă de un val de caniculă fără precedent. În Vest au fost depășite frecvent temperaturi de 42 de grade Celsius, iar lumea nu mai știe ce să facă pentru a se răcori.

Potrivit meteorologilor, este foarte posibil ca și România să ajungă în această situație, în intervalul următor. De aceea, este bine să fii pregătit.

Cel mai simplu este să stai în casă, cu aerul condiționat pornit, profitând de un cod bonus Winner pentru distracție online. Dacă deja nu mai suporți vara, probabil că ai citit „cod Winter”... Dar nu toată lumea își permite să nu iasă în soare, iar unii suferă de boli pentru care căldura în exces este foarte periculoasă. Chiar și persoanele sănătoase pot avea probleme (seniorii de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, femeile însărcinate etc).

Temperatura corpului trebuie scăzută treptat

Elementul primordial care ne ajută să trecem peste temperatori de peste 35 de grade este apa, folosită așa cum trebuie. Sub nicio formă, când vii de afară, nu trebuie să te bagi direct sub un duș cu apă rece. Poți suferi un șoc termic fatal. Cel mai bine este ca apa de la duș să fie călduță, pentru ca organismul să facă o trecere treptată spre temperaturi mai joase. De asemenea, este foarte periculos să bei în secunda următoare apă de la frigider sau de la congelator. Bea, mai întâi, lichid la „temperatura camerei”. Apa rece o poți folosi pentru a-ți scufunda mâinile sau picioarele, sau pentru a te stropi pe frunte sau pe ceafă. 

În aceeași ordine de idei, dacă mergi la piscină sau la mare, trebuie să știi că este foarte periculos să te arunci direct în apa rece. Intră treptat, folosind scările, până când apa depășește nivelul taliei. Apoi, intră cu tot corpul. Au existat numeroase cazuri de infarct sau de atac cerebral suferite de persoane care nu au respectat această regulă, întrucât diferența de temperatură dintre organismul expus la soare pentru o perioadă îndelungată și apă este mare.

Evită lichidele care te deshidratează

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că un ventilatorul poziționat deasupra capului nu ajută cu nimic în condiții de temperaturi extreme, ci mărește pericolul de a suferi de rău de căldură, întrucât presiunea aerului cald pe piele este și mai intensă. De asemenea, aerul condiționat care „bate” direct pe cap sau pe ceafă poate provoca probleme de sănătate, de la simple răceli la paralizarea unei părți a corpului.

Atunci când este cald, transpirăm. Atunci când transpirăm, pierdem minerale pe care trebuie să le recuperăm consumând cât mai multă apă și alte lichide speciale. Trebuie evitate lichidele care deshidratează, precum alcoolul sau cafeaua. Un efect similar pot avea și băuturile carbogazoase dulci, deși prima impresie este că acestea te răcoresc. 

Evident, capul trebuie acoperit cu o șapcă sau o pălărie de culori deschise, care să reflecte lumina soarelui. Apropo de lumină, o metodă eficientă de a trece peste zilele toride este tragerea draperiilor, care izolează termic încăperea într-o oarecare măsură. 

Trebuie să ne pregătim de veri din ce în ce mai calde. Încălzirea globală a ridicat cu aproximativ 1,5 grade Celsius temperatura anuală medie. Poate că nu pare mult, dar este.  Un indicator relevant în acest sens este reprezentat de numărul de valuri de căldură înregistrate într-un an. În 1960, britanicii aveau parte de maxim patru episoade de acest gen într-o vară. În 2020, numărul secvențelor cu disconfort termic ridicat a fost de treizeci. În lipsa unor măsuri concrete și susținute, situația nu poate decât să se agraveze.

Etichete
Comenteaza