Asociația M10 ajută la restaurarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Bădăcin (P)

Asociația M10 ajută la restaurarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu” din Bădăcin (P)
Casa memorială “Iuliu Maniu” de la Bădacin, judeţul Sălaj, este în ruină, în totala indiferenţă a autorităţilor!

Impresionată de apelul preotului greco-catolic din Bădăcin, Cristian Borz, un om minunat care își dedică munca și existența misiunii nobile de a restaura casa memorială "Iuliu Maniu", Asociația M10 Cluj a hotărât, în acest weekend, să dea o mână de ajutor achiziționând și donând materiale de construcții, (saci cu ciment) pentru reconstrucţia casei unuia dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria ţării.

Aflată la câţiva km de Şimleul Silvaniei, reşedinţa lui Iuliu Maniu este într-o avansată stare de degradare, atât din cauza timpului, a vandalizării ei de către comunişti, care au făcut tot posibilul să şteargă orice urmă a istoriei personale a acestuia, cât şi a ignoranţei şi nepăsării autorităţilor locale, judeţene şi naţionale, pentru care un monument istoric de o asemenea importanţă nu reprezintă o prioritate!

Deşi s-au perindat pe acolo numeroşi politicieni, urmaşi ai marelui om politic, în afară de promisiuni, discursuri sforăitoare, mare lucru nu s-a întâmplat. Singurul care a rămas constant în bătălia pentru recuperarea trecutului şi a memoriei "Sfinxului din Bădăcin" este preotul, Cristian Borz, ajutat în demersul său de tineri, bătrâni, admiratori ai politicianului, oameni generoşi, discipoli ai acestuia, supravieţuitori ai temniţelor comuniste (Matei Boilă) şi alţii.

Asociaţia M10 va suţine orice acţiune viitoare menită să readucă conacul de la Bădăcin acolo unde ii este locul: printre monumentele istorice importante ale acestei ţări. Memoria lui Maniu este a noastră, a tuturor românilor ardeleni, a tuturor celor care consideră comunismul o agresiune criminală împotriva acestei naţiuni.

M10 va continua sa apere valorile autentice, patrimoniul, natura şi memoria marilor români. Haideti alături de noi, mai e enorm de salvat, reconstruit şi îndreptat.

Comenteaza