Fenomenul Piteşti, „demascat” într-un film-documentar prezentat ieri la Cluj FOTO

Fenomenul Piteşti, „demascat” într-un film-documentar prezentat ieri la Cluj FOTO
Filmul "Demascarea", care redă dramatismul „fenomenului Piteşti” din închisoarea cu acelaşi nume din timpul regimului comunist, a fost prezentat în premieră la Cluj-Napoca, sâmbătă seară, în amfiteatrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB.
">

La proiecţie au asistat aproximativ 200 de persoane, iar difuzarea filmului a fost urmată de discuţii cu regizorul peliculei, Nicolae Mărgineanu, scenaristul filmului, Alin Mureşan şi teologul Radu Preda, moderate de părintele Ciprian Negreanu.

Filmul este structurat pe prezentarea consecutivă, a mai multor aspecte din „fenomenul Piteşti" prin prisma a şase protagonişti, toţi foşti deţinuţi politic care au trecut prin închisoarea respectivă.

La final este inserat şi un „bonus", sau „Despre iertare", în care este ilustrtat modul în care un fost deţinut politic, Constantin Rodas, îl iartă pe unul din cei care l-au bătut în închisoare, în prezent preot călugăr. Atitudinea respectivă este comentată, din perspectivă creştină, de preotul ortodox Visarion Alexa, de la o biserică din Bucureşti.

La închisoarea din Piteşti au fost închişi între 1949-1951 aproximativ 600 de studenţi.

Proiecţia de ieri seară a avut loc în cadrul unui evniment cu genericul „Procesului comunismului în imagini" organizat de Asociaţia Studenţilor creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Cluj-Napoca.

DVD-ul cu filmul documentar "Demascarea", dar şi o carte despre "reeducarea" prin tortură din închisorile comuniste Piteşti, Aiud şi Gherla vor fi lansate mâine, în cadrul proiectului www.fenomnulpitesti.ro., de la ora 17.30, la Biblioteca Centrală Universitară.

Comenteaza