Noul Suzuki Swift – oraşul la o apăsare de pedală (P)

Noul Suzuki Swift – oraşul la o apăsare de pedală (P)
Odată cu începerea şcolii, întregul oraş a devenit extrem de animat, dar asta nu întotdeauna într-un sens bun. Petrecem cu toţii timpi mai lungi pe traseul spre casă, şcoală sau coafor. Problema parcărilor în centrul vechi e o ecuaţie fără soluţie. Şi lucurile nu par, cel puţin deocamdată, să se îndrepte într-o direcţie fericită.

Un exemplar mic ce se descurcă extrem de bine în această junglă urbană este noul Suzuki Sfift. Cu peste 5,3 milioane de cumpărători, modelul Swift beneficiază de o transformare menită să stimuleze simţurile potenţialilor clienţi, fără a-i afecta caracterul. Rezultatul este noul model Swift cu o prezenţă copleşitoare şi aspect impresionant.

Noul Swift reprezintă un pas înainte în a oferi şoferului tradiţie, evoluţie şi inovaţie; acesta poartă ADN-ul Swift, adoptând însă un stil complet nou şi beneficiind de o caroserie ultra uşoară pentru performanţe superioare, precum şi tehnologii de siguranţă avansate. Rezultatul este un design exterior european, completat de un interior cu un caracter sportiv şi funcţional, un model agil şi uşor de condus, ce oferă senzaţia de siguranţă la volan. Testat într-un mediu pur urban, se încadrează perfect pe străduţele mici cu colţuri strânse, în locurile de parcare aparent imposibil de abordat dar dovedeşte şi o agilitate foarte bună în condiţii de trafic intens şi rapid, cu o stabilitate perfectă şi sprint puternic. Noul Swift oferă o experienţă deosebită la volan datorită greutăţii sale de doar 840 kg. Direcţia pe drumuri virajate şi stabilitatea în linie dreaptă sunt excelente. Propulsoarele evoluate asigură deopotrivă performanţe excepţionale şi un consum redus de carburant.

La interior, planşa de bord de mari dimensiuni accentuează senzaţia de rapiditate şi eficienţă, în timp ce accentele curajoase şi sofisticate de alb şi crom satinat din habitaclu completează nuanţele generale de negru pentru a crea un spaţiu interior puternic contrastant. Ceasurile de bord au fie o culoare, fie sunt monochrome, cu un LCD color de 4,2 inch în centru, cu un ceas de temperatură a apei lângă unul dintre cele două indicatoare principale şi un ceas pentru nivelul combustibilului în interiorul celuilalt. În plus, un ecran tactil de 7 inch cu funcţie bluetooth pentru conectarea telefonului mobil cu funcţie SLDA care permite conectarea şi operarea telefonului mobil inteligent prin Apple CarPlay, Android AutoTM sau MirrorLinkTM, precum şi port USB compatibil MP3/WMA/ACC şi slot SD card, alături de un volan modern cu accente sportive, în forma literei D, completează dotările interioare peste aşteptări pentru acest segment.

Vorbind despre sistemele avansate de siguranţă, noul Swift este primul model ce beneficiază de sistemul frontal avansat de detecţie Suzuki ce îmbină o cameră monoculară şi un senzor cu laser, oferind funcţii de siguranţă avansate, printre care se numără frânarea de urgentă autonomă, avertizarea la schimbarea involuntară a benzii de rulare şi faza lungă asistată. Noul model este de asemenea dotat cu senzori milimetrici ce asigură funcţionarea sistemului cruise control adaptiv.

La nivel de motorizare regăsim un propulsor 1.0 Boosterjet Turbo cu injecţie directă pe benzină ce ne oferă atât un consum redus de combustibil, cât şi performanţe rutiere excelente. Modul de amplasare şi sistemul cu injecţie directă contribuie la un consum scăzut de combustibil, în timp ce turbo compresorul oferă acelaşi cuplu dintr-un motor de 1 litru ca şi un motor aspirat de 1,7 - 1,8 litri. Chiar dacă vine cu un nivel ridicat de putere, zgomotul şi vibraţiile sunt reduse, datorită unei rigidităţi mărite a şasiului. Motorul oferă performanţe optime în toate condiţiile, de la mersul prin oraş la mersul sportiv. Cea de-a doua motorizare disponibilă este 1.2 Dualjet pe benzină, reînnoit cu cilindri mai compacţi pentru o rată mai mare de compresie şi echipat cu sistemul EGR (de recirculare a gazelor de eşapament), cu injecţie dublă, care combinate cu celelate îmbunătăţiri aduce o economie de 5% în ceea ce priveşte consumul de combustibil, comparativ cu acelaşi motor folosit de actualul model Swift.

Sistemul SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki) este un sistem hibrid de tip "mild", dezvoltat de Suzuki, care foloseşte un starter generator integrat (ISG - integrated starter generator), ce asistă motorul termic în timpul accelerărilor şi permite recuperarea energiei în timpul frânărilor. Sistemul ISG este folosit în locul unui alternator convenţional pentru că ISG regenerează electricitatea mult mai eficient. De asemenea, sporeşte eficienţa de regenerare a energiei, detectând forţa de apăsare a frânelor, amplificând în consecinţă cantitatea de energie generată. Folosind energia stocată, funcţia motorului electric din ISG îmbunătăţeşte consumul de combustibil, asistând parţial motorul termic, oferind cantitatea suplimentară de energie necesară în momentele de consum maxim, la plecarea de pe loc sau în timpul accelerărilor puternice.

În loc de concluzie, vă aşteptăm la un drive-test!
Premium Cars - Showroom & Service, strada Avram Iancu 402, Floreşti.

 

 

Comenteaza