Foto P Tortelli Pasta Bar, sau cum poți să ajungi la inimile clujenilor cu o porție de paste

Ziua de 2 noiembrie probabil că a trecut neobservată de mulți clujeni. Pentru majoritatea, a fost doar o zi de sâmbătă în care mulți și-au permis să doarmă puțin mai mult. Alții probabil că au remarcat că ne mai rămâneau doar 59 de zile până la finalul anului.

Dar pentru un local din centrul Clujului, mai exact din Piața Muzeului, 2 noiembrie a fost o zi de sărbătoare: atunci a împlinit Tortelli Pasta Bar 2 ani de activitate. S-a lăsat cu zâmbete, invitații deschise pentru comunitatea lor să vină în vizită și, bineînțeles, multe paste.

Poate suntem obișnuiți ca restaurantele pe care le vizităm să ne ofere un meniu divers. Până și multe pizzerii din Cluj mai strecoară câte-un preparat „surpriză” să se asigure că mai mulți oaspeți pot să se bucure de câte ceva de la ei. Dar Tortelli, acest pasta bar de pe Virgil Fulicea numărul 2, ne arată că nu îți trebuie un meniu lung ca să ajungi la inimile clujenilor.

Poți, în fond, să alegi doar un anumit preparat și să te dedici lui. Să-l faci mai bine ca în alte locuri, să experimentezi cu diferite gusturi și arome. Ei au ales pastele.

De ce sunt pastele Tortelli diferite?

La prima vedere, nu depui multă muncă pentru o porție de paste. Atâta timp cât respecți timpul de fierbere scris pe ambalaj, la final sigur îți iese ceva comestibil. La sos s-ar putea să fie mai complicat, dar până și ele se găsesc gata preparate prin magazine.

Dar pastele și sosurile de la Tortelli nu se găsesc prin magazine. De la bun început au pornit cu ideea să facă totul de la zero, așa cum ar trebui să fie: „Ingredientele noastre de bază sunt făina și oul. Așa se face aluatul de paste. Desigur, mai pot intra și alte ingrediente precum spanacul, dacă vrem un aluat mai special, ca să nu mai vorbim despre sosuri, dar la bază stau mereu făina și oul.” - Lorand Toth, cofondator Tortelli Pasta Bar.

Două ingrediente atât de simple și care se regăsesc aproape în casele tuturor românilor constituie nucleul pastelor de la Tortelli. După ce fac aluatul, el se trece printr-un malaxor, se întinde și apoi urmează partea ceva mai creativă în care pastele iau forme.

Forme clasice, forme speciale, sau paste umplute - asta depinde de rețetă. Cert este că un concept atât de simplu le-a permis celor de la Tortelli Pasta Bar să-și creeze un gust propriu, autentic lor, pe care e greu să-l regăsești în altă parte.

Pastele de aici au texturi diferite și sunt îmbrăcate în sosuri proaspete, făcute tot de ei. Unele rețete sunt cele tradiționale italiene, cu altele s-au jucat în culise și au creat ei ceva unic. Oricum, deși e un pasta bar, sortimentele pe care le prepară sunt atât de diferite, încât nu prea simți că mănânci „numai paste” pe la ei.

Asta se datorează și faptului că meniul se mai schimbă ocazional, în funcție de anotimp și ingredientele de sezon care se găsesc atunci.

Tortelli are o adevărată comunitate în jurul lor

Știi că ai ajuns unul dintre restaurantele de top din Cluj atunci când companiile de aici oferă angajaților drept „cadou” o masă la Tortelli.

În 2019, când nu știm nimic despre un restaurant, fie el din Cluj sau nu, ne uităm la prezența sa în online - Facebook, Google și alte locuri digitale în care putem găsi ceva despre ei. Cel puțin pe Facebook, unde interacțiunea restaurant-client are mai clar două sensuri, vedem de la distanță comunitatea Tortelli.

Vorba aia, zi-mi ce postezi pe Facebook ca să-ți spun cine ești. Noutăți din meniu, poze făcute cu scopul de a-ți lăsa gura apă, chiar și un îndemn recent de a merge la vot - să zicem că cei de la Tortelli n-au revoluționat chiar comunicarea pe rețelele de socializare. Dar sunt simpatici.

Ce este interesant, în schimb, e faptul că urmăritorii de pe această platformă interacționează activ. Se comentează, se dă share, se lasă recenzii pozitive. Prezența Tortelli Pasta Bar poate fi pentru mulți un motiv despre de puternic care să ne facă să trecem în vizită. Cei care-i urmăresc par să zică doar de bine.

Dar cum s-a ajuns la această comunitate din online și înrădăcinată în viața reală?

Gustul autentic Tortelli este doar un factor pentru care pasta barul a reușit să-și construiască o comunitate de fani în jurul lor. Când intrăm în local pentru prima dată, primul lucru pe care-l observăm este mirosul. Ceva se prepară tot timpul. Bucătăria deschisă permite oricărui oaspete să vadă exact cum i se pregătește mâncarea, poate chiar să învețe ceva trucuri legate de cum se fac pastele.

Tortelli este un local destul de micuț, format dintr-o singură încăpere în care stau câteva mese, așa cum arată imaginea unui local cu specific italian. Atmosfera tot din acel registru vine: un Tortelli plin la orele de masă, oameni care povestesc la o porție de paste, echipa care se mișcă mereu printre ei să vadă dacă mai dorim ceva. E o mișcare constantă. Vara sunt și câteva mese afară, la care mai greu prinzi loc pentru că cei mai mulți preferă să-și ia masa cu vedere spre Piața Muzeului. Momentan, terasa este închisă, așa că stăm înăuntru și simțim din plin atmosfera Tortelli.

Și ce-i drept, e o atmosferă caldă, nu doar pentru că e mereu ceva pe foc la bucătărie. Suntem întâmpinați de un zâmbet pe buze de la chelnerul care ne conduce spre masă. Dacă se vede că suntem pentru prima dată în casa Tortelli, poate primim și o poveste pe lângă - ceva din povestea Tortelli, o recomandare de vin, o sugestie de paste. Când ni se aduce mâncarea, adică peste vreo 10 minute, pentru că totul se mișcă repede, suntem întrebați direct „doriți și Parmezan?”

Un sfat prietenesc: nu ziceți pas la niște Parmezan extra, pe care ți-l rade deasupra farfuriei fix în fața ta.

Evident, aceste elemente ce țin de „serviciul pentru clienți” se regăsesc cam pe la toate restaurantele din Cluj. E o formalitate care ia foarte puțin efort și prin care poți să te asiguri că oaspeții tăi au o experiență cât mai plăcut la tine în local. Dar parcă la Tortelli nu pare neapărat o formalitate făcută de dragul de a fi. Pare autentică.

„Autentic” e cuvântul de bază a conceptului

De la făină și ou se face aluatul. Apoi, se formează pastele, se adaugă sosul și la final de zice „da” la niște Parmezan proaspăt ras. Nimic complicat, dar lucrurile bune de obicei au la bază ceva simplu.

E mult să spui că Tortelli este un local „autentic italian” - în fond, nici măcar nu și-au propus asta. Autenticitatea aici vine de la faptul că se încăpățânează să-și rămână fideli lor și a conceptului pe care l-au creat. Probabil că le-ar fi mult mai simplu să se bazeze pe pastele din comerț, dar așa își pierd „gustul” propriu. Poate că ar putea aduce și mai multă lume curioasă la restaurant dacă ar adăuga în meniu și niște pizza, sau alte mâncăruri cu specific italian, dar așa poate n-ar avea suficient timp să se dedice pastelor.

Evident, este departe de a fi perfect, dar probabil că nici măcar asta nu și-au propus să fie. Poate că unii l-ar considera prea mic și înghesuit, în timp ce alții chiar nu pot să înțeleagă ce tot atâta tam-tam pentru niște macaroane.

Dar pentru un iubitor de paste, Tortelli Pasta Bar e un loc de referință în Cluj. Pentru toți ceilalți, poate fi locul în care se va naște o apreciere mai bună față de paste.

 

Comenteaza