Mica Unire. Care este semnificația zilei de 24 ianuarie

Mica Unire. Care este semnificația zilei de 24 ianuarie

În fiecare an, la data de 24 ianuarie românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, denumită și Mica Unire.

Ceea ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859 a fost primul pas în României de azi - Unirea Principatelor Române.       

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul „Partidei Naționale”, era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, iar, ulterior într-o ședință secretă a  Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, iar la 1 decembrie 1918 cele două principate se unesc cu Transilvania, înfăptuindu-se, astfel, Marea Unire - unirea Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat.

Comenteaza