Video Foto Mii de clujeni la parada de 1 Decembrie, deși abia am scăpat de valul 4 al pandemiei

Deși suntem încă în plină pandemie și abia am scăpat de valul 4, care a umplut spitalele, mii de clujeni au participat la parada militară de 1 Decembrie, care a avut loc anul acesta pe străzile Horea - Regele Ferdinand. 

Ceremonia de Ziua Națională a început la ora 12.00, în Piața Mihai Viteazul, unde oficialitățile au depus coroane și jerbe de flori. Primarul Emil Boc a ținut un discurs despre viziunea europeană a administrației clujene privind educația, investițiile infrastructură, democrație, încurajâng dezvoltarea zonelor metropolitane unitar, dar și despre ceea ce au făcut strămoșii noștri pentru țara noastră, pentru Cluj și cum nu trebuie să lăsăm tinerele talente să plece din țară. 

La statuia lui Mihai Viteazu' au depus coroane și jerbe de flori parlamentarii clujeni, prefectul, Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca și Armata. A urmat parada militară: defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii de luptă și survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

Detașamentul de onoare a fost constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată ”Grigore Bălan”. Detașamentul de tehnică a cuprins transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Deși a fost anunțat că ceremonia militară se va desfășura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, oamenii care au venit la paradă au stat umăr în umăr și s-au înghesuit unii în alții să vadă evenimentul. Purtarea măștii de protecție a fost  obligatorie pe toată durata desfășurării activității, însă și aici fiecare a înțeles ce a dorit. De menționat este faptul că, în perimetrul destinat autorităților, s-a respectat distanțarea socială și toată lumea a purtat mască. 

Anul acesta, de 1 Decembrie, la Cluj-Napoca, nu vor mai avea loc spectacole sau focuri de artificii. 

Comenteaza