Ministrul Sănătăţii, în căutare de paturi noi ATI pe la spitalele din ţară. Câte a găsit la Cluj?

Ministrul Sănătăţii, în căutare de paturi noi ATI pe la spitalele din ţară. Câte a găsit la Cluj?

Abia când dăm cu fruntea de pragul de 5000 de infectări zilnice cu COVID-19 în ţară, autorităţile intră în alertă. Cel puţin aşa pare. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a pornit în căutare de paturi noi de ATI pe la spitalele din ţară. O situaţie complicată este la Cluj-Napoca.

Câte paturi noi a găsit Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în spitalele din ţară, la ATI? Nelu Tătaru a spus, joi, în şedinţa de guvern, că la nivelul Capitalei a identificat până în acest moment 102 paturi de terapie intensivă, arată o analiză Mediafax.

„Două dintre spitale, Colentina şi Malaxa, sunt în integralitate spitale suport COVID. Aici avem 10 paturi la Malaxa de terapie intensivă, 29 la Colentina, cu posibilitate de încă 20. Celelalte spitale, care sunt Floreasca, Universitarul, Sf, Ioan şi Pantelimon sunt spitale suport COVID de terapie intensivă, unde avem, la Pantelimon 20 de paturi, 10 la Floreasca, 11 la Universitar şi 10 la Sf. Ioan. În Capitală, posibilitatea acum este de 102 paturi şi încă 35 le putem operaţionaliza, dar trebuie să aducem şi personal”, a spus Nelu Tătaru.

La Iaşi, la sfârşitul săptămânii trecute, erau 25 de paturi de terapie intensivă, iar după operaţionalizarea ATI de la ORL, acum sunt 53. După ce staţiile de oxigen vor fi repornite la spitalul mobil, capacitatea ar putea să crească la 104 paturi.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că la Suceava există o secţie de terapie intensivă în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, dar se analizează şi posibilitatea suplimentării de paturi ATI în cadrul Spitalului Judeţean.

În zona de Centru, la Mureş este o capacitate de 61 de paturi de ATI prin operaţionalizarea a încă 20 în această săptămână, la complexul din Sala Polivalentă, potrivit ministrului Sănătăţii.

O situaţie complicată este la Cluj-Napoca, unde numărul de cazuri de COVID-19 a crescut, s-a trecut în operaţionalizare tip suport COVID Spitalul Municipal Clujeana, însă mai multe cadre medicale s-au infectat.

„Au solicitat personal (la Clujeana – n.r.), s-au reorganizat ca personal, având în vedere că e un număr de paturi mai mic pe suport COVID decât capacitatea spitalului şi atunci acolo din 17 paturi de ATI în acest moment sunt operaţionalizate şase, urmând ca celelalte să fie operaţionalizate zilele următoare”; a spus Tătaru.

La Braşov sunt 28 de paturi de ATI pentru bolnavii COVID-19, dintre care 14 de terapie intensivă şi 14 de terapie intermediară, în spitalul modular de lângă spitalul Judeţean. La Boli Infecţioase se operaţionalizează încă 5 paturi de ATI şi în 2 săptămâni va fi operaţionalizat şi Spitalul Tractorul, unde, din cele 150 de paturi, 20 sunt de ATI.

Pe zona de Vest, la propunerea Spitalului Judeţean Timişoara, va fi operaţionalizată, ca suport COVID, Casa Austria, unde sunt 50 de paturi pentru simptomatologie medie şi 11 paturi de ATI. La Timişoara este şi o unitate mobilă de terapie intensivă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii evaluează, zilele acestea, şi numărul de paturi de ATI din regiunea de Sud-Est, Constanţa şi Galaţi, şi din regiunea de Sud-Vest, zona Craiova.

Comenteaza