Mircea Geoană, la Cluj: „Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societății umane din istoria speciei noastre”

Mircea Geoană, la Cluj: „Asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societății umane din istoria speciei noastre”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a participat, vineri, la o dezbatere organizată de Universitatea Babeș-Bolyai, cu tema „Rolul NATO și al Uniunii Europene în modernizarea României”.

Dezbaterea de la Cluj-Napoca a avut loc între secretarul general adjunct al Nato și rectorul UBB, Daniel David. Geoană a afirmat că aderarea României în cadrul Alianței Nord-Atlantice (2004) și la Uniunea Europeană (2007) sunt momente la fel de importante ca Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

„Mă bucur să fiu din nou la Cluj, la această extrem de prestigioasă Universitate a României și a Transilvaniei. Așa cum văd lucrurile din poziția pe care o am în această perioadă, putem spune fără se ne înșelăm, că asistăm la una dintre cele mai mari transformări a societății umane din istoria speciei noastre. Niciodată nu am avut atât de mulți factori cumulativi, structurali. (...)

Pentru România, integrarea în NATO se încheie anul acesta, în 2022, chiar dacă am intrat în 2004. Dar, din punct de vedere militar și de securitate, țara noastră va avea aceeași calitate a securității naționale precum are Germania sau Belgia. Nu va mai fi nicio diferență între ce este pe flancul estic al NATO și ce există în Europa de Vest (...).

Pentru țări ca România, care au plecat, din motive legate de geografie și de istorie, cu un semnificativ decalaj de dezvoltare. Eu cred că modernizarea înseamnă, de fapt, apariția unei conștiințe a întârzierii. Trebuie îți dai seama că ai de recuperat decalaje, că trebuie să faci lucrurile diferit, să te autodepășești, pentru că nici ceilalți nu stau pe loc”, a declarat Mircea Geoană.

Cum vede rectorul UBB modernizarea României

Daniel David susține că, modernizarea, în decursul istoriei, a fost legată în principal de marile revoluții industriale, adică de o schimbare paradigmatică la nivel economic.

„Totuși, aceste aspecte nu sunt suficiente. Peste schimbarea și dezvoltarea economică puternică trebuie să se suprapună democrația. Eu văd câțiva factori importanți în ceea ce privește modernizarea. Primul este legat de faptul că o societate modernă o poți construi într-un context de siguranță. Asta a adus NATO României. Al doilea aspect este educația, care trebuie să vină cu profesii noi într-o societate modernă.

În al treilea rând, un element cheie și simplu este creșterea economică, care trebuie să se întoarcă în venituri pentru oameni. Al patrulea aspect este urbanizarea. Nu spun că trebuie să aducem toți cetățenii la oraș, dar dacă stai în zona rurală trebuie asigurate toate condițiile de trai”, a afirmat rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Comenteaza