Video Foto ÎPS Andrei: Crăciunul este despre întruparea Mântuitorului, bradul și cadourile „sunt doar accesorii"

ÎPS Andrei: Crăciunul este despre întruparea Mântuitorului, bradul și cadourile „sunt doar accesorii"
| Foto: depositphotos.com

Mitropolitul Clujului a vorbit despre golirea de conținut religios a sărbătorii Crăciunului. 

După ce a transmis credincioșilor pastorala dedicată Crăciunului din acest an, Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a vorbit despre spiritul Crăciunului și despre cum își pierde această sărbătoare din valoare în rândul credincioșilor.

Mitropolitul a fost întrebat dacă nu cumva biserica are și ea vreo vină pentru faptul că, încet-încet, Crăciunul ca sărbătoare devine aproape exclusiv una a bradului împodobit și a Moșului care vine cu daruri.

Aveți dreptate, asta devine. Cei tineri și cei bătrâni, noi trebuie să ne străduim și să înțelegem că această sărbătoare este aceea a întrupări Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, coborârea lui pe pământ. Asta nu trebuie să neglijăm. Toate aceste tradiții... cele cu pomul de Crăciun și multe altele sunt doar accesorii. Lucrul cel mai important este întruparea lui Dumnezeu, nașterea Domnului. Încercăm (biserica - n.red.), dar poate că nu reușim întotdeauna, dar ne străduim. A fost un profesor de teologie foarte bun, Ilie Moldovan. Când ne plângeam și noi de toate acestea, ne ridica. Ne spunea că atunci «când arde casa, scoți din ea afară ce poți». Încercăm să transmitem totalmente mesajul creștin, atât tinerilor, cât și vârstnicilor. Până nu reușim să facem tot, facem tot ce putem”, a spus Mitropolitul Clujlui.

ÎPS Andrei a remarcat că, deși înainte de 1989 nu exista religia ca materie în sine, tradițiile de sărbători erau mai bine păstrate.

Nu existau (profesori de religie - n. red.). Cred că erau păstrate (tradițiile de sărbători - n. red.) din următoarea cauză: Părinții noștri veneau cu o moștenire foarte puternică din perioada interbelică. S-au folosit de ea. Poate acum s-am mai diminuat din această moștenire, care am vrea să fie puternică, dar de la părinți și de la bunici învață tinerii. Biserica face câte ceva pentru a reînvigora tradițiile. Săptămâna trecută și azi de dimineață câteva grupuri de copii m-au impresionat pozitiv. Dascălii și părinții i-au învățat colinzi și câteva obiceiuri legate de Crăciun, care impresionează. Trebuie să fim realiști. Există un gram de secularizare în lume, pe care îl vedem. Împotriva acestui curent trebuie să ne luptăm noi”, a explicat Mitropolitul Andrei.

„Toți trebuie să punem umărul să-i ajutăm pe cei necăjiți”

ÎPS Andrei a subliniat implicarea socială a bisericii în 2022, în contextul războiului. 

Camioane cu bunuri au mers de la noi în convoi până la Cernăuţi (Ucraina). Biserica nu este indiferentă, face și ea cât poate. Dacă e vorba de asistența socială în Cluj, Așezământul Sfântul Nectarie, tare multă mângâiere aduce pentru canceroși. Avem și case de bătrâni, la Florești e casă de copii și multe altele. Am putea să mai facem. Trebuie să să implice biserica, dar din ea nu fac parte doar preoții, ci noi toți”, a amintit Mitropolitul Andrei al Clujului.

Mitropolitul a reamintit că biserica va continua să îi sprijine pe refugiații ucraineni.

Biserica și-a deschis porțile pentru toți. De Paști am dorit să le facem slujbă în limba lor, dar nu prea s-au adunat. Mai mulți (refugiați ucraineni - n. red.) au mers în Grigorescu la Biserica Sfântul Gheorghe și în alte locuri. E bine că au mers acolo. Să dea Dumnezeu să fie pace. E absolut aberant ca în vremurile acestea să fie război. Facem și rugăciuni pentru pace, să dea Dumnezeu să se înțeleagă și să se curme războiul. Ar trebui să se întâlnească acolo (reprezentații Ucrainei și ai Rusiei - n. red.) și să pună capăt războiului. Mor oameni mulți și se distrug bunurile. Vedem cât de greu facem una sau alta, darămite să distrugem ce avem”, a conchis Înaltpresfințitul Părinte Andrei.

Mitropolia Clujului deschide un nou Centru de Îngrijiri Paliative în Sânnicoară

Mitropolitul Clujului a vorbit despre noul Centru de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” de pe strada Fabricii de Zahăr, dar și despre construirea unui astfel de centru pentru tineri. 

Cu jutorul lui Dumnezeu, pe lângă Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, care este acum pe strada Fabricii de Zahăr, dorim să facem unul și pentru tineri. Din nefericire sunt și copii, tineri bolnavi de cancer. Această clădire dorim să o facem în Sânnicoară. A fost sfințit locul, iar din primăvară sperăm să îi dăm drumul, depinde de câți bani vom avea”, a mărturisit ÎPS Andrei. 

 

Comenteaza