Model de administrare a unui consiliu județean din Transilvania: jumătate dintre angajaţi vor fi daţi afară. "Tăiau frunze la câini"

Model de administrare a unui consiliu județean din Transilvania: jumătate dintre angajaţi vor fi daţi afară. "Tăiau frunze la câini"

Fostul primar din Oradea, Ilie Bolojan, susține că va da afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, la doar o săptămână de la preluarea funcţiei de preşedinte. Unii nici nu aveau loc prin birouri, spune acesta, iar alţii "tăiau frunze la câini".

În prima sa conferinţă de presă de la preluarea, acum o săptămână, a funcţiei de preşedinte al CJ, Bolojan a anunţat o reorganizare din temelii a instituţiei, în urma căreia, de la 1 decembrie, vor fi concediaţi 86 de angajaţi, iar în CJ vor mai lucra doar 88, scrie ebihoreanul.ro.

Bolojan a spus că în prima şedinţă a CJ de după alegerile din 27 septembrie, care va avea loc joi, va supune votului reducerea organigramei aparatului propriu al instituţiei. Aceasta înseamnă "reducerea personalului de la 174 de posturi (efectiv ocupate din cele 195 existente în organigramă, n. red.), aşa încât din 1 decembrie ne propunem să rămânem cu 88 de angajaţi". 

Tăiau frunze la câini

Bolojan a spus că a făcut o analiză "cantitativă" a muncii personalului CJ şi a constatat câteva chestiuni care nu pot fi contestate, prima fiind faptul că "în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată", iar alta, că "sunt structuri întregi fără obiect de activitate", dând ca exemplu cea care, scriptic, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condiţiile în care "de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări".

Noul preşedinte al CJ Bihor a spus că, în unele cazuri, oamenii nici nu au spaţiu corespunzător în birouri, fiind prea mulţi. De asemenea, a arătat că a găsit un adevărat CJ paralel, adică "o direcţie de turism vizavi de teatru (Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică)" şi o alta vizavi de primărie (Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), ironizând că "de aceea nu s-au terminat lucrările în Piaţa Ferdinand la timp că erau cozi de turiști" de care se ocupau aceste structuri.

Pe de altă parte, Bolojan a spus că a identificat şi "direcţii care au fost scoase din aparatul propriu al CJ pentru a li se pierde urma". Noul preşedinte al CJ a devenit primul care a făcut publice cheltuielile de salarizare a personalului instituţiei, arătând că lunar acestea se ridică la 270.000 de euro, în condiţiile în care multe persoane plătite de CJ efectiv nu aveau "obiectul muncii".

Comenteaza