Mumie umană în sarcofag de lemn pictat, în expoziţie la Cluj

Mumie umană în sarcofag de lemn pictat, în expoziţie la Cluj

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca organizează o expoziţie în care, printre altele, este prezentată o mumie umană în sarcofag de lemn, veche de peste 2.000 de ani.

"Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei anunţă deschiderea expoziţiei Zei şi muritori din Egiptul Antic, obiectiv principal al unui amplu proiect de cercetare şi restaurare a pieselor din Colecţia Egipteană a MNIT, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, (cod proiect CALL01-4), apelul privind "Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate". Evenimentul va avea loc vineri, 2 septembrie 2022, începând cu ora 13.00 , la sediul MNIT, str. Daicoviciu nr.2. Colecţia egiptenă, una dintre colecţiile aflate în preferinţele publicului clujean, vine în faţa vizitatorilor într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicaţii multimedia, tehnică modernă şi interactivă. Expoziţia în sine aduce în prim plan piesele din colecţia egipteană a MNIT, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea, piesa centrală reprezentând-o o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc. Piesele ilustrează o istorie de peste 2.000 de ani, interval în care egiptenii şi-au îmbălsămat şi înmormântat defuncţii astfel încât să-şi continue viaţa şi în lumea "de dincolo". Pe lângă obiectele funerare, în expoziţie sunt puse în valoare şi obiecte votive, dar şi de uz cotidian", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de MNIT.

Potrivit sursei citate, pentru a fi pregătite pentru expunere, cele 49 de artefacte au fost supuse procedurilor de conservare şi restaurare, iar mumia umană, împreună cu organe umane mumificate şi animale mumificate au fost supuse şi unor investigaţii de imagistică medicală, proceduri care au dus la obţinerea unor rezultate extrem de interesante, ce vor fi dezvăluite în premieră, în cadrul expoziţiei.

"De asemenea, vor fi prezentate detalii interesante despre tehnicile de mumificare şi despre rolul acestui ritual în credinţele egiptenilor. Tot acest demers expoziţional va fi ilustrat prin intermediul unui film documentar, ce prezintă etapă de etapă derularea proiectului şi observaţiile specialiştilor implicaţi în proiect. Nu i-am uitat nici pe cei mici. Cum poveştile legate de Egipt sunt un magnet veritabil pentru ei, le-am creat un spaţiu special dedicat activităţilor de pedagogie muzeală, unde vom desfăşura ateliere tematice concepute special pe această temă", se mai arată în comunicat.

Proiectul expoziţiei este finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de 615.547 de lei.

loading...
Comenteaza