Adrian Dohotaru: Munți de gunoaie și tăieri ilegale în pădurea Făget

Adrian Dohotaru: Munți de gunoaie și tăieri ilegale în pădurea Făget

La intrarea în pădurea Făget, din Cluj, iubitorii de drumeţii dau peste saci cu deşeuri din construcții și cioturi de copaci. Nu e cel mai plăcut peisaj pentru o relaxare de weekend. Adrian Dohotaru propune înfiinţarea unei „Asociații a Pădurii Făget” pentru a salva pădurea de gunoaie şi de tăierile ilegale de lemn.

Adrian Dohotaru, deputat independent de Cluj, a anunțat că a făcut o nouă plângere cu privire la sacii de deșeuri din construcții aruncaţi, la întâmplare, în pădure. Mai mult, lângă părăul Sfântul Ioan, parlamentarul spune că au loc tăieri ilegale de copaci.

"E gunoi în Făget, plus tăieri ilegale" îşi începe Dohotaru postarea pe pagina sa de socializare. "Am făcut o nouă sesizare privind deșeurile aruncate în Făget între drumul de Sfântul Ioan și drumul neasfaltat care urcă spre complexul rezidențial Citadela (la vreo sută de metri de drumul asfaltat în sus, dar și în jos, spre pârâu). La pârâu, la Sfântul Ioan, sunt vizibile tăieri ilegale, ceea ce mai taie din bucuria plimbării cu copiii și cu bicicleta", continuă el.

Acesta propune câteva soluții simple:
"1. Când vedem gunoi, să sesizăm autoritățile (Garda de Mediu și Primăria), pentru că nu merge cu curățenii voluntare. Am mai făcut curățenie, dar nu asta e soluția.
2. Trebuie instalate câteva containere pentru deșeuri în locurile de picnic pentru ca oamenii să nu mai arunce cu nesimțire la Sfântul Ion.

Partea complexă nu va fi pe placul autorităților, nici a partidelor de opoziție ori a societății civile locale, din păcate puțin vizibilă pe teme locale, pentru că implică atât muncă de organizare serioasă, dar și activism în profunzime pentru a pune tema pe agenda publică:
1. Trebuie înființată o „Asociație a Pădurii Făget” care implică Primăria, Direcția Silvică, proprietari privați de pădure, locuitori, ONG-uri de mediu, pasionați de drumeții etc. Pădurea trebuie să aibă rol de protecție pentru oraș. Nu doar exploatarea ilegală, ci și cea legală să înceteze.
2. Cei care fură cu căruța nu sunt mari hoți, ci fură pentru supraviețuire. Ca acest fenomen să înceteze sunt necesare proiecte sociale și economice de sprijin pentru a le oferi o alternativă celor care fură dintr-o combinație de sărăcie și obișnuință, pentru că amenda, închisoarea ori alte practici punitive nu ajută!"

Unul dintre comentariile la postarea deputatului face referire la furtul de lemne din Făget: "Cel ce frecventează zilnic o pădure lângă o localitate realizează că "furtul cu căruța" e departe de a fi unul de subzistență... se face zilnic, agresiv și fără nicio jenă de a circula cu căruța plină prin localitate... se fac mai multe transporturi pe zi și uneori se taie și noaptea... e o "mică" afacere... a găsi atenuante e cel mai sigur mod de a încuraja fenomenul... și un sfat: aveți grijă când vă întâlniți cu asemenea amărâți la lucru: pot veni după voi cu toporul ori drujba, deranjați de companie - eu am pățit-o și azi".

Comenteaza