Număr record de propuneri de candidaţi la Nobelul pentru Pace în 2014, inclusiv Putin şi Snowden

Număr record de propuneri de candidaţi la Nobelul pentru Pace în 2014, inclusiv Putin şi Snowden
Un număr record de 278 de persoane este propus să obţină Premiul Nobel pentru Pace în 2014, de la Vladimir Putin, care ameninţă în prezent Ucraina, şi până la fostul consultant NSA Edward Snowden, dar şi Papa Francisc, relatează AFP.

Până la anunţarea numelui laureatului, pe 10 octombrie, Comitetul Nobel va examina cele 278 de candidaturi, a anunţat marţi influentul său secretar general Geir Lundestad.

Ca de obicei, Comitetul nu a spus o vorbă despre identitatea pretendenţilor, mulţumindu-se să anunţe că 47 dintre ei sunt organizaţii.

Lista candidaţilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care îi propun pot să spună în mod public pe cine susţin.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar figura printre candidaţi. În octombrie, personalităţi ruse i-au propus candidatura pentru rolul pe care l-a jucat în criza din Siria.

Fostul agent KGB a permis evitarea unor atacuri americane asupra Siriei, ca represalii la un atac cu armament chimic împotriva populaţiei siriene, sugerând plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic deţinut de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

Propunerea unei candidaturi este relativ uşoară, mii de persoane fiind abilitate să depună candidaturi, de la parlamentari şi miniştri din toate statele, anumiţi profesori universitari, foşti laureaţi, membri ai anumitor organizaţii internaţionale şi până la membri ai Comitetului Nobel, în cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc marţi.

Comitetul insistă, totuşi, asupra faptului că a fi propus nu constituie o formă de recunoaştere din partea sa.

Şansele ca Putin să devină laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2014 sunt reduse, în contextul angajării forţelor ruse în Ucraina, unde este suspectat că a trimis militari pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

- Papa Francisc, Chelsea Manning şi Malala, printre propuşi

"Numărul propunerilor creşte aproape anual, ceea ce ilustrează un interes ridicat pentru pace", a declarat Lundestad pentru AFP. "Primim propuneri din absolut toate părţile lumii". a adăugat el.

Între celelalte posibile candidaturi se află şi cea a fostului consultant al Agenţiei Naţioale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, acuzat de spionaj şi furt de documente oficiale în ţara sa, după ce a dezvăluit practici americane în domeniul supravegherii.

Alte persoane considerate "lansatoare de alerte" ("whistleblower"), ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, şi fostul militar Chelsea Manning se pare că au fost, de asemenea, propuse.

Printre favoriţi anul trecut, Malala Yousafzai, în vârstă de 16 ani, care a scăpat cu viaţă în urma unui atac al talibanilor şi care este considerată un simbol al luptei pentru educaţia fetelor, s-ar afla din nou în cursă.

Premiul a fost acordat, anul trecut, Organizaţiei pentru Intezicerea Armelor Chimice (OIAC), implicată, atunci dar şi în prezent, în desfiinţarea arsenalului chimic al regimului sirian.

Între cei propuşi în trecut, dar care par să candideze şi în 2014, se mai află activistul belarus Ales Beliaţki, în pezent încarcerat, şi medicul congolez Denis Mukwege, care oferă îngrijiri femeilor victime ale violenţelor sexuale în Republica Democratică Congo.

Directorul Institutului de Cercetare pentru Pace de la Oslo (PRIO) Kristian Berg Harpviken, un observator atent al premiilor Nobel, l-a prezentat pe Papa Francisc drept favoritul său, în acest an, "pentru activitatea de redistribuire a bogăţiei către cei nevoiaşi".

Harpviken este unul dintre puţinii experţi care îndrăznesc să preconizeze identitatea laureatului.

Întrebat despre situaţia tensionată din Ucraina, el a spus că este dificil, în prezent, să se distingă vreo organizaţie sau persoană susceptibile să joace un rol major în favoarea păcii în această regiune, în lunile viitoare.

"Situaţia dramatică în care se află Ucraina poate influenţa reflecţia Comitetului Nobel, dar nu văd, în acest stadiu, un candidat care să se degaje", a declarat el pentru AFP.

Între celelalte piste, procesele de pace în Birmania sau Columbia ar putea să fie recompensate cu un Nobel, în cazul unor progrese majore, a apreciat el.

Etichete
Comenteaza