3 morți şi 29 de pacienţi cu toxiinfecţie la un spital, după ce s-a servit la prânz peşte primit „pomană” de la Mănăstirea Floreşti

3 morți şi 29 de pacienţi cu toxiinfecţie la un spital, după ce s-a servit la prânz peşte primit „pomană” de la Mănăstirea Floreşti

Ministerul Sănătății a format miercuri seara o celulă de criză după ce 3 pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, judeţul Vaslui au murit, iar alţii 29 prezintă simptome de toxininfecţie alimentară.

Toți pacienții spitalului și personalul medical mâncaseră marți la prânz alimente din pește primite drept pomană de la o mănăstire.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă informează că, din datele furnizate de echipajele medicale, au fost identificaţi alţi 29 de pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, conştienţi, care prezintă simptomatologie specifică, urmând a fi transferaţi preventiv la CPU Bârlad, respectiv UPU Vaslui, pentru monitorizarea evoluţiei stării de sănătate.

„Pentru gestionarea optimă a situaţiei apărute la Spitalul de Psihiatrie din localitatea Murgeni, judeţul Vaslui, în urma căreia mai mulţi pacienţi au prezentat o stare alterată de sănătate, a fost dispusă măsura alocării resurselor necesare evaluării acestora şi transportul la spital pentru investigaţii amănunţite de specialitate”, precizează IGSU, într-un comunicat transmis Agerpres.

„Din nefericire, pentru 3 dintre bolnavi, care se aflau în stop cardio-respirator, a fost necesară aplicarea manevrelor salvatoare de viaţă, însă aceştia au fost declaraţi decedaţi, iar o altă persoană aflată în stare comatoasă a fost transportată la CPU Bârlad”, arată IGSU. 

„Mâncarea care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la mănăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit.

Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii pentru publicația Vremea Nouă.

Mănăstirea Florești a fost luată cu asalt de polițiști și procurori, dar și de inspectorii DSVSA Vaslui. Inițial aici au ajuns cei de la DSVSA, care au scos din frigidere și congelatoare peștele depozitat. L-au cântărit și l-au pus sub sechestru. 

Reporterii Vremea Nouă au mai aflat că pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți, ar mai fi fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește.

Comenteaza