6 ucraineni au trecut frontiera şi s-au pierdut în Munţii Maramureşului. Salvatorii: Risc de avalanşă. Unul a căzut într-o prăpastie

6 ucraineni au trecut frontiera şi s-au pierdut în Munţii Maramureşului. Salvatorii: Risc de avalanşă. Unul a căzut într-o prăpastie
| Foto: https://www.facebook.com/romania.salvamont/

Salvamont Maramureş a demarat sâmbătă o acţiune de salvare a şase cetăţeni ucraineni care se află în Munţii Maramureşului, la peste 1.800 de metri altitudine, şi care nu au putut fi iniţial localizaţi.

Salvamont România a informat, pe Facebook, că echipele din Maramureş au în desfăşurare o acţiune, în urma unui apel venit prin 112, despre o situaţie delicată din Zona Vârful Pop Ivan din Munţii Maramureşului.

"Patru cetăţeni ucraineni care nu au putut fi încă localizaţi, dar care sunt în partea română, la o altitudine de peste 1.800 metri, cu probleme medicale (unul dintre ei are o fractură membru inferior - căzut în prăpastie) au solicitat ajutor de urgenţă. Acum organizăm echipele de căutare-salvare. Din păcate, datorită timpului nefavorabil, nu este posibilă utilizarea elicopterului şi nici a dronei din dotare pentru o localizare mai precisă şi o eventuală extracţie aeriană a persoanei/persoanelor accidentate", se arată în mesajul publicat pe pagina Salvamont Romania.

Datele pe care le au salvamontiştii în acest moment sunt "extrem de sumare". "În teren vor fi prezente trei echipe de salvatori montani, aproximativ 14 - 16 oameni, care împreună cu colegii de la Poliţia de Frontieră Maramureş vor încerca - contracronometru - găsirea şi ulterior evacuarea cetăţenilor ucraineni aflaţi în primejdie", transmite Salvamont România. 

„În jurul orei 14.15, la ITPF Sighetu Marmației s-a primit un apel telefonic de la un cetățean ucrainean, care a informat despre faptul că un grup de patru cetățeni ucraineni au trecut linia de frontieră pe direcția vârfului Pop Ivan, au dat de o prăpastie, iar unul dintre ei și-a rupt piciorul și solicită ajutor, deoarece nu se poate deplasa. Au fost informați reprezentanții Salvamont Maramureș, I.S.U. Maramureș și I.P.J. Maramureș”, arată Poliția de Frontieră Sighetu Marmației.

O patrulă din cadrul SPF Poienile de Sub Munte a pornit în căutarea acestora în zona de responsabilitate, însă este o zonă foarte periculoasă, cu ceață și cu risc mare de avalanșă. Grupul de transfugi nu a fost localizat încă, dar se știe că au trecut prin zona dintre Vârful Șerban și Vârful Pop Ivan din Munții Maramureșului.

„Se va încerca în primul rând localizarea exactă a persoanelor, de aceea au fost angrenate echipe și din cadrul SPF Poienile de Sub Munte, și din cadrul SPF Valea Vișeului. Știm că toți cei patru cetățeni ucraineni sunt bărbați și au vârste cuprinse între 23 și 33 de ani”, arată Poliția de Frontieră Sighetu Marmației.

Conform ultimelor informații, grupul ar fi fost format din șase cetățeni ucraineni. Doi dintre ei sunt cei care au fost găsiți de curând, alți doi se găsesc la aproximativ o oră distanță, iar alți doi nu se pot deplasa, având fracturi la membre.

Foto cu caracter ilustrativ - https://www.facebook.com/romania.salvamont/

Comenteaza