A murit regizorul Nicolae Corjos, cel care ne-a dăruit filmele "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste"

A murit regizorul Nicolae Corjos, cel care ne-a dăruit filmele "Liceenii" şi "Declaraţie de dragoste"
| Foto: gandul.ro

Autorul celebrelor filme românești „Liceenii” și „Declarație de dragoste” a încetat din viață. Regizorul Nicolae Corjos urma să împlinească 86 de ani peste trei luni.

Nicolae Corjos s-a născut la Hotin (atunci aparține de România, astăzi, de Ucraina), la 22 mai 1935. Acesta a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956. De-a lungul bogatei sale activităţi artistice, Corjos a înfiinţat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, unde a activat ca profesor de artă cinematografică până în anul 1972.

Acesta s-a stins din viață în Capitală, lăsând în urma sa adevărate capodopere ale cinematografiei românești. Datorită regretatului regizor, Ștefan Bănică Jr. și Oana Sârbu au cunoscut faima în România, a anunţat hotnews.ro. 

Printre vedetele care au cunoscut faima prin intermediul regizorului se numără și Mihai Constantin, Tudor Petruţ, Adrian Păduraru, Teodora Mareş, actori care și-au manifestat recunoștința față de maestrul lor, anul trecut, la împlinirea vârstei de 85 de ani. 

Activitatea în cinematografie a început-o ca regizor secund al filmelor "Dacii" (1967), "Ciprian Porumbescu" (1973), "Nemuritorii" (1974), "Toate pînzele sus" (serial TV, 1977), "Contele Ory" (1978, în colaborare cu Jacques Trehouta).

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lung metrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).

"În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din "Liceenii". (...) Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!", a postat Ștefan Bănică Jr. pe pagina sa de Facebook. 

Comenteaza