Adopţia în România: Mai puţin de 2% dintre copiii părăsiţi, adoptaţi în 2015

Adopţia în România: Mai puţin de 2% dintre copiii părăsiţi, adoptaţi în 2015
În anul 2015 au fost adoptaţi doar 846 de copii aflaţi în grija statului din cei 57.646, ceea ce înseamnă mai puţin de 2%, cauza principală a ratei scăzute de adopţie din România fiind legislaţia greoaie

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), din totalul minorilor care anul trecut se aflau în grija statului doar 3.436 au fost declaraţi ,,adoptabili". Dintre aceştia, 846 şi-au găsit o familie, aproape jumătate dintre ei având vârste mai mici de trei ani. Doar 9 minori care aveau peste 14 ani au fost adoptaţi în 2015.

,,Trebuie să se facă o mare schimbare la nivelul mentalităţii românilor care vor să adopte, pentru că majoritatea vor copii de până în 3 ani, astfel că, pentru micuţii care au peste 5 ani şansele de a fi adoptaţi sunt extrem de mici", a declarat pentru MEDIAFAX Rodica Târlea, directorul adjunct al DGASPC Sector 4, Bucureşti.

Aceasta a adăugat că vârsta pe care o au copiii adoptaţi nu are importanţă, ci doar modul în care familia se ocupă de creşterea şi îngrijirea, deoarece ,,odată ce ajung într-o familie, copiii pur şi simplu înfloresc, se schimbă total".

Potrivit legii, pentru ca un copil să devină adoptabil trebuie să se stabilească dacă părinţii sau rudele până la gradul IV nu vor sau nu pot să aibă grijă de minor, aspecte care se stabileau într-un termen de un an. Legea adopţiei care va intra în vigoare în luna august reduce termenul la şase luni. Ulterior, trebuie să se meargă la o instanţă de judecată unde se solicită acceptarea includerii copilului în registrul naţional pentru adopţie şi începerea procedurilor pentru găsirea unei familii adoptice. Procedura prevede ca părinţii naturali să fie chemaţi în faţa instanţei unde li se cere acordul. Dacă nu sunt de acord, Direcţia pentru Protecţia Copilului trebuie să demonstreze că timp de o lună niciunul dintre părinţi nu l-a vizitat pe minor la centrul de plasament şi că nici celelalte rude nu sunt interesate de preluarea tutelei. Copiii sunt declaraţi adoptabili dacă instanţa admite cererea direcţiilor de protecţie a minorilor, caz în care părinţii sunt decăzuţi total din drepturi.

Din copiii instituţionalizaţi, în 2015 au fost declaraţi ,,adoptabili" 3.436, din care 524 aveau cel mult vîrsta de 2 ani, 880 aveau între 3 şi 6 ani, 1.711 între 7 şi 11 ani, iar 321 între 14 şi 17 ani.

Mamă adoptivă: ,,Fişele medicale ale acestor copii, aflaţi în sistem, nu sunt reale"

Cei care vor să adopte un copil consideră că noua lege nu va rezolva problemele din sistem.

Un exemplu este Anemarie, o femeie care în urmă cu şapte ani a decis, împreună cu soţul ei să adopte un copil. A mers la Direcţia de Asistenţă Socială şi a urmat toţi paşii pentru întocmirea documentaţiei. Apoi a aşteptat. O lună, două, trei...După şapte luni, femeia îşi pierduse orice speranţă că va mai ţine în braţe o fetiţă. Şi apoi a sunat telefonul. Anemarie era chemată să vadă copilul. Doar că nu era vorba despre o fetiţă, aşa cum solicitase, ci de un băiat, care se afla într-un centru din Bacău. Cei doi soţi s-au urcat în maşină şi au făcut drumul până acolo. Au găsit un băieţel de trei ani, timid şi retras. I-a cucerit de la prima întâlnire, aşa că au făcut drumul Bucureşti- Bacău luni de zile. Femeia povesteşte că băiatul era tot mai fericit să îi vadă, se schimbase, era mai sociabil.

Mai multe AICI.

 

Etichete
Comenteaza