Americanii comemorează 10 ani de la atentatele din 11 septembrie

Americanii comemorează 10 ani de la atentatele din 11 septembrie
Americanii, uniţi în spatele a doi dintre preşedinţii lor, vor comemora duminică zece ani de la atentatele din 11 septembrie, o tragedie pe care nu o vor uita niciodată şi care le-a schimbat profund ţara.

Într-un New York unde securitatea a fost consolidată din cauza unei ameninţări "necoroborate" cu atentate plănuite de Al-Qaida, preşedintele Barack Obama urmează să asiste în cursul dimineţii, împreună cu predecesorul său George W. Bush, la o ceremonie în memoria celor aproximativ 3.000 de persoane ucise în atentate.

Ceremonia are loc, ca în fiecare an, în apropierea unei zone în plină reconstrucţie, Ground Zero, în prezenţa familiilor victimelor. Pentru prima dată, aceasta se va desfăşura în timp ce liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai.

Numele morţilor vor fi citite pe rând, cu momente de reculegere la orele la care cele două avioane de linie au lovit turnurile în 2001, la care acestea s-au prăbuşit, când a avut loc atacul asupra Pentagonului şi la ora la care s-a prăbuşit un avion în Shanksville, Pennsylvania.

Familiile vor asista ulterior la inaugurarea memorialului 11 septembrie, un spaţiu vast plantat cu stejari, pentru a încheia cei cinci ani de lucrări. Două bazine imense săpate în locul unde se înălţau odinioară turnurile World Trade Center, poartă în prezent, înscrise în bronz, numele victimelor.

Obama va merge apoi la Shanksville şi la Pentagon, după care va asista la un concert la Kennedy Center din Washington.

Multe alte ceremonii sunt prevăzute la New York, dintre care una în memoria celor 343 de pompieri ucişi la 11 septembrie, la catedrala St Patrick, şi altele la turneul de tenis US Open.

Rugăciuni, reuniuni, concerte, acte de caritate au început încă de sâmbătă, când a avut loc şi o ceremonie la Shanksville, în prezenţa foştilor preşedinţi George W. Bush şi Bill Clinton.Duminică, alte comemorări vor avea loc în aproape toată ţara, care va uita pentru o zi profundele diviziuni politice, criza economică şi şomajul de peste 9 la sută.

Ceremonii sunt organizate şi în numeroase alte locuri de pe planetă.

 

 

Comenteaza